Anglo-Saxon Period

Anglo-Saxon Period Objective Questions:- The early phase of English literature began with the Anglo-Saxon literature of Angles and Saxons (the ancestors of the English race); He captured Britain. Anglo-Saxon Period MCQ PDF questions and Answers are published according to the new study syllabus for 2021-22. Check English Literature Multiple Choice Questions and Answers on Anglo-Saxon Time Period.

Anglo-Saxon Period Objective Questions

1. The history of English literature started with which period?
A. Anglo-Norman Period
B. The Renaissance Period
C. Anglo-Saxon Period
D. None of these

Ans:- C. Anglo-Saxon Period

2. Which period of English literature is called the ancestors of the English race?
A. The Puritan Age
B. The Anglo-Saxon Period
C. The Renaissance Period
D. None of these

Ans:- B. The Anglo-Saxon Period

3. The poetry of which period deals with the traditions of an older world, and expresses another temperament and way of living?
A. Anglo-Norman period
B. The Renaissance period
C. Anglo-Saxon period
D. None of these

Ans:- C. Anglo-Saxon period

4. In Anglo-Saxon poetry, who describes continental courts visited in imagination by a far-wandering poet?
A. Widsith
B. Waldhere
C. The religious poets of the Anglo-Saxon period
D. None of these

Ans:- A. Widsith

5. Who tells how Walter of Aquitaine withstood a host of foes in the passes of the Vosges?
A. Widsith
B. Waldhere
C. Caedmon
D. None of these

Ans:- B. Waldhere

6. Which is the splendid fragment of Anglo-Saxon poetry that deals with the favorite theme of the battle against fearful odds?
A. Complaint of Deor
B. Beowulf
C. The Fight at Finnesburg
D. None of these

Ans:- C. The Fight at Finnesburg

7. The poem of the Anglo-Saxon period, which describes the disappointment of a lover is:
A. Beowulf
B. Complaint of Deor
C. The Fight at Finnesburg
D. None of these

Ans:- B. Complaint of Deor

8. The first English poem or heroic poetry of the Anglo-Saxon Period was :
A. Beowulf
B. Complaint of Deor
C. The Plowman
D. None of these

Ans:- A. Beowulf

9. The Anglo-Saxon or Old English Period in English literature extends roughly from:
A. 670A.D to 1100 A.D
B. 660A.D to 1100A.D
C. 650A.D to 1100A.D
D. None of these

Ans:- A. 670A.D to 1100 A.D

10. Name the religious poets of the Anglo-Saxon period.
A. Caedmon
B. Cynewulf
C. Both A and B
D. None of these

Ans:- C. Both A and B

11. Which poet of Anglo-Saxon poetry sang in series the whole story of the fate of man, from the Creation and the Fall to the Redemption and the Last Judgment?
A. John Milton
B. Caedmon
C. Dryden
D. None of these

Ans:- B. Caedmon

12. At the Battle of Hastings, The Saxon King Harold was defeated by___________.
A. William
B. Alfred the Great
C. Harold
D. None of these

Ans:- A. William

13. The land which the ancestors of the English race (Angles & Saxons) occupied was called:
A. Denmark
B. Sweden
C. Engle-land
D. None of these

Ans:- C. Engle-land

14. Who was/were the great pioneers of English prose?
A. Alfred
B. Aelfric
C. Both A and B
D. None of these

Ans:- C. Both A and B

15. Who wrote sermons in a sort of poetic prose?
A. Alfred
B. Aelfric, a priest
C. William Langland
D. None of these

Ans:- B. Aelfric, a priest

16. A number of Latin Chronicles in English were translated by which Anglo-Saxon prose?
A. Alfred, the Great
B. Aelfric a priest
C. John Gower
D. None of these

Ans:- A. Alfred, the Great

17. When were the Angles and Saxons first landed in England?
A. Middle of the fourth century
B. Middle of the fifth century
C. Middle of the sixth century
D. None of these

Ans:- B. Middle of the fifth century

18. The most prominent king among the Anglo-Saxon kings was:
A. Harold
B. William
C. Alfred the Great
D. None of these

Ans:- C. Alfred the Great

19. Which was the last of Saxon kings?
A. Harold
B. Aelfric
C. Alfred the Great
D. None of these

Ans:- A. Harold

20. The Saxon king defeated at the Battle of Hastings was___________.
A. William
B. Alfred the Great
C. Harold
D. None of these

Ans:- C. Harold

21. The Conqueror of Normandy, France was:
A. Harold
B. William
C. Alfred the Great
D. None of these

Ans:- B. William

22. “Crist” is the most important poem of which of the following poets?
A. Cynewulf
B. Caedmon
C. Dryden
D. None of these

Ans:- A. Cynewulf

23. The great principles reflected in the Anglo-Saxon literature were:
A. love of personal freedom, religion & struggle for glory
B. responsiveness to nature & love for womanhood
C. All of the above
D. None of these

Ans:- C. All of the above

24. Which language forms the basis of modern English Literature?
A. Anglo-Norman language
B. The old vigorous Anglo-Saxon language
C. Both A and B
D. None of these

Ans:- B. The old vigorous Anglo-Saxon language

25. The major portion of Anglo-Saxon poetry is:
A. romantic
B. religious
C. miracle
D. None of these

Ans:- B. religious

Share with:

Free Online Learning Platform where you can Learn English Grammar, Spoken English, Application writing, Letter writing, Essay writing, English Literature MCQ.

Leave a Comment