Chaucer to Shakespeare

Chaucer to Shakespeare Objective Questions are very important from an exam point of view for all those candidates who are going to appear in objective type is written examinations and who want to know more about English Literature, Geoffrey Chaucer, and Shakespeare. Check English literature objective multiple choice question answers on Chaucer and his age followed by Old English Literature.

Chaucer to Shakespeare Objective Questions

1. Which of the four chief dialects that flourished in the pre-Chaucerian period became the standard English in Chaucer’s time?
A. the Northern
B. the Southern
C. the East-Midland
D. the West-Midland

Ans:- C. the East-Midland

2. which of the following Chaucer’s tales is in prose?
A. The Parson’s Tale
B. The Pardoner’s Tale
C. The Prioress’s tale
D. The Cook’s tale

Ans:- A. The Parson’s Tale

3. Chaucer lived through the reigns of:
A. Two Kings
B. Three kings
C. Four Kings
D. Five Kings

Ans:- B. Three kings

4. The poet who was born in the reign of Edward-III, lived through that of Richard-II, and died in the reign of Henry-IV was:
A. Chaucer
B. Langland
C. Trevelyan
D. Boccaccio

Ans:- A. Chaucer

5. Who is Lowes talking about in the following line ‘He found English a dialect and left it a language?
A. Shakespeare
B. Milton
C. Ben Jonson
D. Chaucer

Ans:- D. Chaucer

6. Which of the following English alphabet occurs most often in writing?
A. e
B. s
C. r
D. a

Ans:- A. e

7. Hundred Years’ war began in:
A. 1327
B. 1330
C. 1337
D. 1339

Ans:- C. 1337

8. The Saxons came to England in:
A. 435 AD
B. 450 AD
C. 455 AD
D. 457 AD

Ans:- B. 450 AD

9. ‘Beowulf’ an important piece of literature of the old English period is a/an:
A. lyrical ballad
B. classical epic
C. Prose narrative
D. Anglo-Saxon epic

Ans:- D. Anglo-Saxon epic

10 ‘peasants Revolt’ took place in:
A. 1346
B. 1365
C. 1378
D. 1381

Ans:- D. 1381

11. ‘The peasant’s Revolt’ resulted in the:
A. dethroning of the
B. demolition of the church as an institution
C. end of selfdom
D. rise of nationalism

Ans:- C. end of selfdom

12. The followers of John Wycliffe were known as:
A. University wits
B. Lollards
C. Chaucerians
D. Feudals

Ans:- B. Lollards

13. ‘Utopia’ is written by:
A. Thomas More
B. William Caxton
C. John Fisher
D. Reginald Peacock

Ans:- A. Thomas More

14. The chief characteristic feature of medieval literature is:
A. a large body of personal literature
B. realism in the representation of time and space
C. frequent use of allegory
D. the popular genre of the bird and the beast fable

Ans:- C. frequent use of allegory

15. Piers and Plowman are a/an:
A. elegy
B. ballad
C. allegorical poem
D. A satire

Ans:- C. allegorical poem

16. Confessio Amantis by John Gower is written in:
A. Latin
B. Italian
C. Greek
D. English

Ans:- D. English

17. Vox Clamantis is written in:
A. Latin
B. England
C. French
D. Italian

Ans:- A. Latin

18. Vox Clamantis is largely concerned with:
A. Criticism of clergy
B. wat Tyler’s rebellion
C. Malvern’s poverty and struggle
D. The purity of the gospel truth

Ans:- B. wat Tyler’s rebellion

19. Who wrote The parliament of fouls?
A. William Langland
B. Sir David Lyndsay
C. James-I
D. Geoffrey Chaucer

Ans:- D. Geoffrey Chaucer

20. The spirit of new learning in the transitional period from the medieval to the modern was chiefly the influence of:
A. German Renaissance
B. French Renaissance
C. Italian Renaissance
D. All of the above

Ans:- C. Italian Renaissance

21. There were three medieval institutions. which of the following was not one of them?
A. Chivalry
B. Feudalism
C. The church
D. Slavery

Ans:- D. Slavery

22. The canterbury Tales depicts a picture gallery of:
A. Religion of the age
B. Canterbury Society of the age
c. The educational trends of the age
D. The manners of the age

Ans:- B. Canterbury Society of the age

23. The spirit of English chivalry and romantic idealism is shown in the tale of:
A. The knight
B. The Yeoman
C. The squire
D. The reeve

Ans:- A. The knight

24. Chaucer wrote The Romance Of The Rose under the influence of:
A. De Lorries and De Meung
B. Dante and Boccaccio
C. Blanche and De Lorries
D. Blanche and De Meung

Ans:- A. De Lorries and De Meung

25. Chaucer makes a clear reference is of Petrarch in:
A. Merchant’s Tale
B. Miller’s tale
C. Clerkes’ tale
D. Manciple’s tale

Ans:- C. Clerkes’ tale

26. Who is acknowledged as ‘the morning star of Reformation’?
A. Chaucer
B. Langland
C. Gower
D. Wycliff

Ans:- D. Wycliff

27. Who wrote The Brus?
A. William Langland
B. John Barbour
C. John Bruce
D. De Bruce

Ans:- B. John Barbour

28. The Brus records the great deeds of …..in the spirited narrative :
A. Robert Bruce
B. William Bruce
C. John Bruce
D. De Bruce

Ans:- A. Robert Bruce

29. The first battle of the wars of Roses began in:
A. 1413
B. 1426
C. 1453
D. 1455

Ans:- A. 1413

30. Chaucer became a page to the Duchess of Clarence at the age of:
A. Sixteen
B. Seventeen
C. Nineteen
D. Twenty-one

Ans:- D. Twenty-one

31. In his later life, Chaucer was greatly influenced by the skeptical philosophy and satirical humor of:
A. Machat
B. Lorris
C. Froissart
D. Meung

Ans:- D. Meung

32. The Boke of the Duchess was written on the death of the wife of:
A. Edward the Confessor
B. Simon de Monfort
C. John of Gaunt
D. Henry-II

Ans:- C. John of Gaunt

33. Piers Plowman-A vision is a long poem of about…lines.
A. 15,000
B. 20,000
C. 22,000
D. 24,000

Ans:- A. 15,000

34. The child king who ascended the throne in England in 1377 was:
A. Richard-I
B. Richard-II
C. Edward-III
D. Henry-II

Ans:- B. Richard-II

35. Who is the old man out in the following?
A. Chaucer
B. Marlowe
C. Gower
D. Mandeville

Ans:- B. Marlowe

36. Troylus and Criseyde are partly based on Filostrato written by:
A. Froissart
B. Petrarch
C. Deschamps
D. Boccaccio

Ans:- D. Boccaccio

37. which of the following works Of Chaucer bears a close resemblance to Dante’s Divine Comedy?
A. Troylus and Cryseyde
B. The Romance Of The Rose
C. The House of Fame
D. The parliament of fouls

Ans:- C. The House of Fame

38. The Black Death that swept over England in 1348 is another name for:
A. The Great plague
B. The Great famine
C. The great flood
D. The Great Revolt

Ans:- A. The Great plague

39. One of the following statements is incorrect about medieval literature. Identify it:
A. The dream-vision convention was in vogue
B. Allegory was widely used
C. There was often an undercurrent of moral and didactic strain
D. Chaucer exploited the dream-vision convention in The Canterbury Tales

Ans:- D. Chaucer exploited the dream-vision convention in The Canterbury Tales

40. How many pilgrims were there in the Canterbury Tales?
A. Twenty-one
B. Twenty-six
C. Twenty-nine
D. Thirty-one

Ans:- C. Twenty-nine

41. The pilgrims in the Canterbury Tales assembled at the:
A. Bracket Inn
B. Tabard Inn
C. Web le Inn
D. Arcite’s Inn

Ans:- B. Tabard Inn

42. The pilgrims in The Canterbury Tales were welcomed by a very Jolly host named:
A. Harry Baily
B. Harry Miller
C. Jacques More
D. Palamon

Ans:- A. Harry Baily

43. Chaucer employed….. in his prologue and Canterbury Tales.
A. Rhyme Royal
B. Ottava Rhyme
C. Heroic Couplet
D. Blank verse

Ans:- C. Heroic Couplet

44. Chaucer effectively used rhyme Royal in Troylus and Criseyde and arranged in stanzas consisting of 10 syllabic lines and having:
A. five lines in each Stanza
B. Nine lines in each stanza
C. Eight lines in each Stanza
D. Seven lines in each Stanza

Ans:- D. Seven lines in each Stanza

45. The Legende of Good women by Chaucer was written on the Queen of:
A. Clarence
B. Kent
C. Bohemian
D. Dido

Ans:- C. Bohemian

46. The pilgrims in The Canterbury Tales were bound to visit the shrine of:
A. St.Salisbury
B. Thomas-a-Becket
C. St.Jude
D. St.Mary

Ans:- B. Thomas-a-Becket

47. The ‘wife of Bath’ in The Canterbury Tales tells about her….. marriages.
A. Three
B. Four
C. two
D. Five

Ans:- D. Five

48. Chaucer’s physician in the Doctor of physique was heavily dependent upon:
A. Astrology
B. Astronomy
C. Sorcery
D. Church

Ans:- A. Astrology

49. Spenser called…… as ‘the well of English undefiled.
A. Langland
B. Wycliff
C. Dunbar
D. Chaucer

Ans:- D. Chaucer

50. Chaucer introduced the heroic couplet in English verse and invented the:
A. Free verse
B. Rhyme royal
C. Ottava rhyme
D. Sestet

Ans:- B. Rhyme royal

51. The Travels of Sir John Mandeville is believed to be the English translation of a certain French writer named:
A. De Meung
B. John of Trevisa
C. Jean de Bourgogne
D. de Lorris

Ans:- C. Jean de Bourgogne

52. John Gower wrote a French book on the subject of Fallen man….. his vice and virtues. Identify the book:
A. Cinkante Ballades
B. Mirron de I’Omme
C. vox Clamantis
D. Confessio Amantis

Ans:- B. Mirron de I’Omme

53. Gower’s In Praise of peace is addressed to:
A. Richard-I
B. Richard-II
C. Edward-III
D. Henry-IV

Ans:- D. Henry-IV

54. Confessio Amantis is written by:
A. Gower
B. Chaucer
C. Wycliff
D. Lyndsay

Ans:- A. Gower

55. Gower is represented as a figure of old poetic authority in Shakespeare’s play:
A. Pericles
B. Venus and Adonis
C. Cymbeline
D. Titus Andronicus

Ans:- A. Pericles

56. Peblis to the play is a work of:
A. Lyndsay
B. Chaucer
C. James-I
D. Barbour

Ans:- C. James-I

57. Which of the following is not written by David Lyndsay?
A. The Dreme
B. The king is Quair
C. The Testament of square Meldrum
D. The pleasant satire of Three Estates

Ans:- B. The king is Quair

58. Which is the most famous book by Robert Henryson?
A. Morall Fabillis of Esope
B. Orpheus and Euridice
C. Garamond of Gud Ladies
D. Robene and make

Ans:- A. Morall Fabillis of Esope

59. Morall fables of Esope is a collection of…… fables.
A. Seventeen
B. Nineteen
C. Twenty-three
D. Thirteen

Ans:- D. Thirteen

60. HenrySon wrote The Testament of Cressied in:
A. Blank verse
B. Ottava rhyme
C. Rhyme royal
D. Heroic couplet

Ans:- C. Rhyme royal

61. William Caxton printed the first book in English in 1474. identify the book:
A. The Bible
B. History of Troy
C. Brus
D. The complaint unto Pity

Ans:- B. History of Troy

62. Matthew Arnold criticized Chaucer for lacking in:
A. the lyrical quality
B. coherence
C. realism
D. high seriousness

Ans:- D. high seriousness

63. Who is known to be the first translator of the Bible into English?
A. William Tyndale
B. John Wycliff
C. John Gower
D. Thomas more

Ans:- B. John Wycliff

64. In which month did the pilgrims March towards the canterbury?
A. April
B. May
C. March
D. June

Ans:- A. April

65. Which book of William Dunbar commemorates the marriage of James-IV of Scotland with Margaret, daughter of Henry-IIV of England?
A. The Golden Targe
B. Lament for the makaris
C. The Thistle and the Rose
D. Dance of the Seven Deadly sins

Ans:- C. The Thistle and the Rose

66. The dream, vision, love, and adventure of William Dunbar are depicted in:
A. The Golden Targe
B. Lament for the makaris
C. Dance of the Seven Deadly sins
D. None of the above

Ans:- A. The Golden Targe

67. Who is popularly known as Burns of the 15th century?
A. Gavin Douglas
B. Robert Harrison
C. Sir David Lyndsay
D. William Dunbar

Ans:- D. William Dunbar

68. What was the prize for the best storyteller among the pilgrims in the Canterbury Tales?
A. A free horse ride
B. A free supper
C. Free stay in the inn
D. A Bible

Ans:- B. A free supper

69. Which war resulted in bringing Tudor Rule to England?
A. The Anglo-French Wars
B. The battle of Hastings
C. The war of Roses
D. The battle of Agincourt

Ans:- C. The war of Roses

70. The origin of English drama is attributed to:
A. The Liturgy, or religious ceremony of the church
B. Chaucer
C. The Ballad
D. The royal jesters

Ans:- A. The Liturgy, or religious ceremony of the church

71. Who targeted the corrupting influence of Cardinal Wolsey:
A. Thomas Heywood
B. Thomas skeleton
C. Sir John Lyndsay
D. Thomas Sackville

Ans:- A. Thomas Heywood

72. The drama in England evolved through four well-marked stages till the end of the 16th century. Which of the following was not one of them?
A. The morality plays
B. The comedy of humor
C. The religious play
D. The interludes

Ans:- B. The comedy of humor

73. John Skelton was the tutor to the prince:
A. Henry
B. Richard
C. Charles
D. Edward

Ans:- A. Henry

74. ….. was awarded the poet laureate by the universities of Oxford and Cambridge.
A. Gavin Douglas
B. John Lydgate
C. Thomas Occleve
D. John skeleton

Ans:- D. John skeleton

75. Caxton refers to it as the first book of English prose. Identify the book:
A. The Bible
B. The palace of Honor
C. Morte d’ the Arthur
D. The History of Troy

Ans:- C. Morte d’ the Arthur

76. The vice of the clergy was satirized in the Callin Clout by:
A. Occleve
B. Skelton
C. Lydgate
D. Sackville

Ans:- B. Skelton

77. …… by Skeleton examines the dangers of corrupt practices prevalent in the court.
A. Speak parrot
B. The Phyllype of a sparrow
C. Magnyfycence
D. The Garland

Ans:- C. Magnyfycence

78. Aeneados, the English translation of Virgil’s Aeneid was written by:
A. Gavin Douglas
B. Occleve
C. Skelton
D. John Lydgate

Ans:- A. Gavin Douglas

79. Gavin Douglas wrote his Police of Honor under the influence of Chaucer’s:
A. Anelida and Arcite
B. Troilus and Cryseyde
C. The boke of the Duchess
D. The house of Fame

Ans:- D. The house of Fame

80. The police of Honor by Gavin Douglas is a/an:
A. elegy
B. allegorical poem
C. ballad
D. interlude

Ans:- B. allegorical poem

81. The first English playhouse called ‘The Theatre’ was founded in the suburbs of London in:
A. 1512
B. 1529
C. 1576
D. 1580

Ans:- C. 1576

82. The new Grammar Schools of 15th century England were a result of:
A. the war of Roses
B. diversion of funds from going to monasteries to education
C. the Ascent of Henry-VII to the throne
D. royal patronage to educational institutions

Ans:- B. diversion of funds from going to monasteries to education

83. The most remarkable ballads of the 15th century included:
A. Chevy-chase
B. The Nut-Brown maid
C. Cornelia
D. Both (A) and (B)

Ans:- D. Both (A) and (B)

84. Troye Book and The siege of Thebes are 15th-century works of:
A. John Lydgate
B. John Barbour
C. Stephen Hawes
D. William Tyndale

Ans:- A. John Lydgate

85. John Lydgate translated Boccaccio’s compilation of tragedies in:
A. London Lack penny
B. pilgrimage of the Life of man
C. Fall of Princess
D. The Temple of Glass

Ans:- C. Fall of Princess

86. The literary genre, the eclogue, is attributed to:
A. John Skelton
B. Alexander Barclay
C. William Dunbar
D. Stephen Hawes

Ans:- B. Alexander Barclay

87. La Mala Regele by Thomas Occleve is a satire on:
A. poverty
B. superstition
C. Fanaticism
D. Morality

Ans:- A. poverty

88. The complaint of our Lady is a work of:
A. Gavin Douglas
B. John Lydgate
C. John Mandeville
D. Thomas Occleve

Ans:- D. Thomas Occleve

89. The Travels of Sir John Mandeville is a:
A. Drama
B. Poem
C. Prose
D. Biography

Ans:- C. Prose

90. Who called Skeleton Beauty skeleton?
A. Chaucer
B. Alexander Pope
C. Wycliff
D. Dryden

Ans:- B. Alexander Pope

91. Tottle’s miscellany contained the Songs and Sonnets of:
A. Wyatt and Surrey
B. Wyatt and Raleigh
C. Sidney and Surrey
D. Sidney and Raleigh

Ans:- A. Wyatt and Surrey

92. Sir Thomas Wyatt was a Poet, Courtier, and diplomat in the court of:
A. Henry V
B. Henry VII
C. Henry IV
D. Henry VIII

Ans:- D. Henry VIII

93. Surrey was the first English poet who imitated the Italian model in the ten-syllabled verse called the:
A. Meter
B. Strope
C. Heroic couplet
D. Blank verse

Ans:- D. Blank verse

94. Sir Thomas Wyatt was suspected to have a love affair with:
A. Cornelia
B. Lady Becket
C. Anne Boleyn
D. Cindy Simon

Ans:- C. Anne Boleyn

95. Wyatt and Surrey were greatly influenced by the:
A. Spanish poetry
B. Italian poetry
C. Greek poetry
D. French poetry

Ans:- B. Italian poetry

96. Utopia was written by:
A. John Lydgate
B. Gavin Douglas
C. Sir Thomas More
D. John Mandeville

Ans:- C. Sir Thomas More

97. Utopia was written in Latin in:
A. 1514
B. 1516
C. 1518
D. 1521

Ans:- B. 1516

98. One of the friends of the writer of Utopia is an important character in it. Identify him:
A. Peter Giles
B. Raphael Hythloday
C. Robertson
D. John Brown

Ans:- A. Peter Giles

99. The prose works of Sir Thomas More include:
A. The Game and play of the Chess
B. The Life of John Picus
C. The History of Richard-III
D. Both (B) and (C)

Ans:- D. Both (B) and (C)

100. The Spanish Armada was defeated in:
A. 1488
B. 1496
C. 1540
D. 1588

Ans:- D. 1588

101. The contemporary of Chaucer who is regarded as the most original and powerful prose writer of his times are:
A. William Langland
B. John Wycliff
C. John Gower
D. John Gay

Ans:- B. John Wycliff

102. Morte de’ Arthur is a work of:
A. John Wycliff
B. Stephen Hawes
C. Alexander Barclay
D. Thomas Malory

Ans:- D. Thomas Malory

103. Utopia is also known by the name:
A. An unknown island
B. A strange land
C. A world of imagination
D. The kingdom of nowhere

Ans:- D. The kingdom of nowhere

104. Reginald peacock was a …… of St. Asaph and Chichester:
A. Bishop
B. Priest
C. Friar
D. None of the above

Ans:- A. Bishop

105. Repressor of overmuch Blaming of the clergy Reginald peacock was written in:
A. 1439
B. 1445
C. 1447
D. 1449

Ans:- B. 1445

106. Which of the following is not written by Stephen Hawes?
A. The example of virtue
B. The conversion of Swesrrs
C. Boke of Faith
D. A Joyful meditation

Ans:- C. Boke of Faith

107. The pastime of pleasure is written by:
A. Stephen Hawes
B. Thomas Malory
C. Reginald peacock
D. Alexander Barclay

Ans:- A. Stephen Hawes

108. The greatest shortcoming of 15th-century poetry was:
A. immoral note
B. Poor versification
C. Poverty of themes
D. All of above

Ans:- B. Poor versification

109. The Way of perfect religion was written by:
A. Lydgate
B. Tyndale
C. Wycliff
D. John Fisher

Ans:- D. John Fisher

110. Who ascended the throne of England in 1558?
A. Henry-VIII
B. Richard-II
C. Edward-III
D. Elizabeth-I

Ans:- A. Henry-VIII

111. Who among the following were a 15th-century educationist and reformer?
A. Martin Luther
B. Machiavelli
C. Roger Ascham
D. More

Ans:- C. Roger Ascham

112. Ship of the fool and Certayne eclogues are the works of:
A. Stephen Hawes
B. Reginald peacock
C. Alexander Barclay
D. John Barbour

Ans:- C. Alexander Barclay

113. English New Testament appeared in:
A. 1523
B. 1525
C. 1528
D. 1531

Ans:- B. 1525

114. English New Testament is a work of:
A. William Tyndale
B. John Wycliff
C. John Barbour
D. Stephen Hawes

Ans:- A. William Tyndale

115. The Civil Wars between the Two Houses of Lancaster and York was written by:
A. Cranmer
B. Erasmus
C. Ascham
D. Daniel

Ans:- D. Daniel

116. Coverdale Miles English Bible appeared in:
A. 1532
B. 1535
C. 1539
D. 1541

Ans:- B. 1535

117. Name the writer who was the tutor of Elizabeth-I and the secretary of Mary-I
A. Samuel Daniel
B. Roger Ascham
C. Tyndale
D. None of the above

Ans:- B. Roger Ascham

118. Theophilus is a dialogue in praise of:
A. archery
B. fencing
C. wrestling
D. horse-riding

Ans:- A. archery

119. The schoolmaster by Roger Ascham is a/an:
A. Morality play
B. educational treatise
C. human ideal
D. all the above

Ans:- B. educational treatise

120. Roger Ascham was a public orator at the University of:
A. Oxford
B. Kent
C. Dublin
D. Cambridge

Ans:- D. Cambridge

121. Which is known as the first real English comedy?
A. Jocasta
B. The Four P’s
C. Roister Doister
D. London Lack Penny

Ans:- C. Roister Doister

122. The first real English comedy was written by:
A. Nicholas Udall
B. Erasmus
C. Drayton
D. Milles Coverdale

Ans:- A. Nicholas Udall

123. Who introduced the sonnet in England?
A. Shakespeare
B. Spenser
C. Milton
D. Wyatt

Ans:- D. Wyatt

124. Name the heroine of Roister Doister:
A. Katherine
B. Belinda
C. Dame Custance
D. Joan Mary

Ans:- C. Dame Custance

125. Nicholas Udall was the headmaster at:
A. Harrow
B. Eton
C. Sheffield
D. Suffolk

Ans:- B. Eton

126. Nicholas Udall was greatly indebted to…… for their inspiration in writing Roister Doister.
A. Petrarch and Spenser
B. Boccaccio and Surrey
C. Mary and Matthew
D. Plautus and Terence

Ans:- D. Plautus and Terence

127. The first tragedy of the Senecan School written in England was Gorboduc or Ferrex and Porres. Who wrote it?
A. Thomas Sackville
B. Thomas Norton
C. Thomas Kyd
D. Both (A) and (B)

Ans:- D. Both (A) and (B)

128. Gorboduc was staged before the members of the Inner Temple in:
A. 1558
B. 1562
C. 1563
D. 1567

Ans:- B. 1562

129. Who was the first to use the blank verse in English drama?
A. Sackville
B. Marlowe
C. Shakespeare
D. Thomas Kyd

Ans:- A. Sackville

130. The theme of a famous play is ‘Blood asketh blood, and death must death require.’ Name the play:
A. The Golden Targe
B. Bruce
C. Gorboduc
D. The Palace of Honor

Ans:- C. Gorboduc

131. Henry-VIII quarreled with the Pope because :
A. he did not like the clergies
B. Pope was involved in corrupt practices
C. the Pope did not grant him a divorce from Queen Catherine
D. Pope disliked the king and criticized him quite often

Ans:- C. the Pope did not grant him a divorce from Queen Catherine

132. Calvin whose followers in England were called the spiritual ancestors of the Puritan movement of the 17th century was a/an :
A. Italian
B. German
C. Spanish
D. French

Ans:- D. French

133. Spenser was called ‘the poet’s poet’ by :
A. Eliot
B. Bacon
C. Shelley
D. Wordsworth

Ans:- B. Bacon

134. Spenser was greatly influenced by Chaucer and :
A. Wycliff
B. Langland
C. Aristo
D. Daniel

Ans:- C. Aristo

135. Spenser’s Shepherd’s Calendar contains three principal themes-love, poetry, and ……..
A. religion
B. chivalry
C. diplomacy
D. art

Ans:- A. religion

136. In Shepherd’s Calendar Spenser identifies himself in the character of the shepherd:
A. George Vaughan
B. John Murray
C. Colin Clout
D. Anderson

Ans:- C. Colin Clout

137. The hero of Spenser’s The Faerie Queene is :
A. Prince Richard
B. Prince Edward
C. Prince Arthur
D. Spenser himself

Ans:- C. Prince Arthur

138. Spenser’s The Faerie Queene was first published in:
A. 1590
B. 1591
C. 1592
D. 1593

Ans:- B. 1591

139. In which of his works does Spenser celebrate his love for Elizabeth Boyle whom he married later?
A. Amoretti
B. Prothalamion
C. Epithalamion
D. None of these

Ans:- A. Amoretti

140. In The Faerie Queene, Elizabeth and the Red Cross knight stand for:
A. The Catholic Church
B. The Protestant and the Catholic Church respectively
C. The Catholic and the Protestant Church respectively
D. The Protestant Church

Ans:- D. The Protestant Church

141. Which of the following had the aim ‘to fashion a gentleman or noble person in virtuous and gentle discipline?
A. The Tears of the Muses
B. The Faerie Queene
C. The Ruins of Time
D. The Ruins of the Muses

Ans:- B. The Faerie Queene

142. Astrophel by Spenser is an allegory on the life and death of:
A. Michael Drayton
B. Samuel Daniel
C. Sir Philip Sidney
D. John Dryden

Ans:- C. Sir Philip Sidney

143. Sans Foy and Sans Loy in The Faerie Queen are:
A. Holy knights
B. Powerful knights
C. Wicked knights
D. The friends of Red-cross knight

Ans:- C. Wicked knights

144. The Faerie Queen follows the style of :
A. Virgil’s Aeneid
B. Dante’s Divine Comedy
C. Sir Philip Sidney’s Arcadia
D. Aristo’s Orlando Furioso

Ans:- D. Aristo’s Orlando Furioso

145. ‘No man was ever born with a greater genius of more knowledge to support.’ Who said this about Edmund Spenser?
A. Dryden
B. Milton
C. Shakespeare
D. Lamb

Ans:- A. Dryden

146. Though the sonnet was imported by Wyatt from Italy and was invented in the English form by Surrey, the sonnet proper remained neglected till Sidney’s publication of:
A. An Apology for Poetry
B. Arcadia
C. Astrophel and Stella
D. None of these

Ans:- C. Astrophel and Stella

147. Which book of Spenser contained 88 sonnets?
A. Shepherd’s Calendar
B. Astrophel
C. Mother Hubbard’s Tale
D. Amoretti

Ans:- D. Amoretti

148. Sir Philip Sidney was mortally wounded at the battle of:
A. Zutphen
B. Sutphen
C. Katephen
D. Hutphen

Ans:- A. Zutphen

149. Sidney’s sister, Mary Sidney, was the countess of:
A. Verrotti
B. Pembroke
C. Lutein
D. York

Ans:- B. Pembroke

150. Three quatrains followed by a couplet, linked together by an artistic arrangement of lines is a:
A. Shakespearean sonnet
B. Spenserian sonnet
C. Petrarchan sonnet
D. All the above

Ans:- B. Spenserian sonnet

151. Sir Philip Sidney’s Arcadia is a prose romance containing several :
A. allusions eclogues
B. cantos
C. eclogues
D. fallacies

Ans:- C. eclogues

152. Who is not the ‘silver poet’ referred to by Gerald Bullet?
A. Sidney
B. Wyatt
C. Spencer
D. Davies

Ans:- C. Spencer

153. Which of the following causes made the Elizabethan drama popular?
A. National themes and sentiments were dramatized
B. Drama was the best way for the playwright to earn money
C. Novels were few and could be enjoyed by the educated class only
D. All the above

Ans:- D. All the above

154. An Apologies for Poetries was in response to The School of Abuse by:
A. Michael Drayton
B. Stephen Gosson
C. Thomas Norton
D. John Lyly

Ans:- B. Stephen Gosson

155. Drayton wrote…………sonnets in Petrarchan style.
A. 51
B. 52
C. 53
D. 54

Ans:- A. 51

156. Which of Michael Drayton’s works is remarkable for its combination of the Ovidian and homoerotic?
A. Polyolbion
B. Idea’s mirror
C. Piers Gaveston
D. Mortimerios

Ans:- C. Piers Gaveston

157. Drayton’s Polyolbion is written in :
A. Blank Verse
B. Alexandrine verse
C. Spenserian stanza
D. Heroic couplet

Ans:- B. Alexandrine verse

158. Which is the second English tragedy published in 1573?
A. Dr.Faustus
B. Ferrex and Porres
C. The Steel Glass
D. Jocasta

Ans:- D. Jocasta

159. Who is credited for introducing the first English comedy The Supposes and the first translation of the Greek tragedy Jocasta?
A. Sidney
B. Gascoigne
C. Sackville
D. Dryden

Ans:- B. Gascoigne

160. The masterpiece works Ecclesiastical Polity in over rhetorical style is written by:
A. Richard Hooker
B. Michael Drayton
C. Gascoigne
D. Dryden

Ans:- A. Richard Hooker

161. Campaspe, Endymion, and Galathea are the best works of John Lyly who wrote mostly
A. tragedies
B. poetic plays
C. comedies
D. interludes

Ans:- C. comedies

162. Name the prose romance by John Lyly which is a sort of love story without action but full of long conversations on philosophical and ethical subjects.
A. Midas
B. Eupheus
C. Sapho and Phao
D. Endymion

Ans:- B. Eupheus

163. Mother’s Bombie is a comedy written by:
A. John Lyly
B. Gosson
C. Thomas Nashe
D. John Kyd

Ans:- A. John Lyly

164. Who called Francis Bacon jestingly ‘Little Lord Keeper’?
A. The Prince
B. The King
C. The Queen
D. All the above

Ans:- C. The Queen

165. Bacon defined the essay as:
A. receptacle for detached thoughts
B. disposed meditations
C. leisurely talk of a philosopher over the dining table
D. both (A) and (B)

Ans:- D. both (A) and (B)

166. Who was appointed as Viscount St. Albans in 1621 and subsequently fined heavily on various charges of malpractice?
A. Richard Hooker
B. Francis Bacon
C. George Peele
D. John Lyly

Ans:- B. Francis Bacon

167. The New Atlantis by Francis Bacon is a/an :
A. Unfinished novel
B. Unfinished poem
C. Drama
D. Essay

Ans:- B. Francis Bacon

168. ‘Unmarried men are best friends, best masters, best servants, but not always best subjects’. Who wrote this?
A. A. G. Gardiner
B. Francis Bacon
C. Charles Lamb
D. William Hazlitt

Ans:- B. Francis Bacon

169. Novum Organum by Francis Bacon was written in:
A. French
B. Greek
C. German
D. Latin

Ans:- D. Latin

170. ‘Children sweeten labors, but they make misfortune more bitter’. Who wrote this?
A. Charles Lamb
B. De Quincey
C. Francis Bacon
D. Thomas Hardy

Ans:- C. Francis Bacon

171. On whose tomb have the following lines been inscribed?
‘Good friend for Jesus’ sake forebearer; To dig the dust enclosed weave; Blest is the man that spares these stones, And curst be he that moves my bones.’

A. Christopher Marlowe
B. John Milton
C. William Shakespeare
D. Geoffrey Chaucer

Ans:- C. William Shakespeare

172. Sir Gawayn and the Green Night is a/an:
A. romance
B. epic
C. fairy tale
D. poem

Ans:- A. romance

173. Desdemona is the heroine of Shakespeare’s:
A. Hamlet
B. A Midsummer Night’s Dream
C. Love’s Labour Lost
D. Othello

Ans:- D. Othello

174. Eupheus falls in love with :
A. Viola
B. Belinda
C. Lucilla
D. Hermia

Ans:- C. Lucilla

175. Shakespeare’s heroes are by and large:
A. Common men
B. Royal Kings
C. Common kings
D. Animals

Ans:- B. Royal Kings

176. Pick the odd one out :
A. Hamlet
B. Othello
C. King Lear
D. The Tempest

Ans:- D. The Tempest

177. Gonzalo is a character in Shakespeare’s:
A. Macbeth
B. The Tempest
C. Twelfth Night
D. As You Like It

Ans:- B. The Tempest

178. Malvolio is a character in :
A. Twelfth Night
B. Cymbeline
C. Much Ado About Nothing
D. Pericles

Ans:- A. Twelfth Night

179. ‘Age cannot wither her,
Nor custom stale
Her infinite variety……’
These lines are for

A. Calphurnia
B. Rosalind
C. Cleopatra
D. Portia

Ans:- C. Cleopatra

180. Pick the odd man out :
A. Marlowe
B. Shakespeare
C. Lodge
D. Lyly

Ans:- B. Shakespeare

181. Who wrote Coriolanus?
A. Marlowe
B. Jonson
C. Peele
D. Shakespeare

Ans:- D. Shakespeare

182. The Globe Theatre was gutted down in:
A. 1613
B. 1614
C. 1615
D. 1616

Ans:- A. 1613

183. Beauty provoketh fools are better than gold’. From which Shakespearean play has this line been taken?
A. All’s Well That Ends Well
B. Much Ado About Nothing
C. As You Like It
D. The Merchant of Venice

Ans:- C. As You Like It

184. There is nothing either good or bad, thinking makes it so’. In which Shakespearean play does this line occur?
A. Julius Caesar
B. Hamlet
C. As You Like It
D. The Comedy of Errors

Ans:- B. Hamlet

185. ‘A young man married is a man that’s marred’ This line is taken from:
A. Romeo and Juliet
B. Henry-IV
C. All’s Well That Ends Well
D. King John

Ans:- C. All’s Well That Ends Well

186. ‘Fear no more the heat O’ the sun,
Nor the furious winter’s rages;
Thou thy worldly task hast done
Home is gone and ta’en thy wages.
Which play of Shakespeare do these lines occur in?

A. Cymbeline
B. The Winter’s Tail
C. The Merry Wives of Windsor
D. Troilus and Cressida

Ans:- A. Cymbeline

187. ‘As flies to wanton boys, are we to the gods;
They kill us for their sport’
Which play of Shakespeare do these lines occur

A. Macbeth
B. Henry-IV, Part I
C. Julius Caesar
D. King Lear

Ans:- D. King Lear

188. Which of the following marks the beginning of Shakespeare’s success?
A. Sonnets
B. The Merchant of Venice
C. Venus and Adonis
D. Love’s Labour Lost

Ans:- D. Love’s Labour Lost

189. Shakespeare depended primarily on two sources for his legendary and historical plays. Which is the most important out of the following?
A. Plutarch’s Lives
B. Holinshed’s Chronicles
C. Legends of Charlemagne
D. King Arthur’s Legend

Ans:- B. Holinshed’s Chronicles

190. In which play of Shakespeare does the forest of Arden figure?
A. Macbeth
B. Two Gentlemen of Verona
C. A Midsummer Night’s Dream
D. As You Like It

Ans:- D. As You Like It

191. The Winter’s Tale is based on :
A. An old English folklore
B. Lodge’s Rosalynde
C. Greene’s Pandosto
D. Plutarch’s Lives

Ans:- C. Greene’s Pandosto

192. ‘Others abide our question
Thou art free.’
Who said this about Shakespeare?

A. Hazlitt
B. Chesterton
C. Matthew Arnold
D. John Milton

Ans:- C. Matthew Arnold

193. If any author deserved the name of an original, it was Shakespeare’. Who said this?
A. Alexander Pope
B. Thomas Fuller
C. Dr Johnson
D. John Milton

Ans:- A. Alexander Pope

194. Shakespeare wrote his plays uninterrupted between the years 1591 and 1613 except in 1603 and 1612. Why didn’t he write any play in 1603?
A. He was sick
B. The theatres were closed that year
C. Both (A) and (B)
D. None of the above

Ans:- B. The theatres were closed in that year

195. Which of Shakespeare’s plays is performed at 9 p.m. on June 19 every year?
A. All’s is Well That Ends
B. The Tempest
C. Twelfth Night
D. A Midsummer Night’s Dream

Ans:- D. A Midsummer Night’s Dream

196. Who said, ‘Shakespeare has only heroines and no heroes?
A. Eliot
B. Ruskin
C. Johnson
D. Arnold

Ans:- B. Ruskin

197. The character Fool’ in Twelfth Night serves the purpose of :
A. reality of life
B. humor
C. interlinking the main and sub-plots
D. All the three above

Ans:- D. All the three above

198. ‘The rest is silence’. These are the last words spoken by…before his death.
A. Macbeth
B. Lear
C. Hamlet
D. Romeo

Ans:- C. Hamlet

199. The romantic comedy The Spanish Gipsy by Thomas Middleton bears some similarities with Shakespeare’s
A. As You Like It
B. All’s Well That Ends Well
C. Much Ado About Nothing
D. Twelfth Night

Ans:- A. As You Like It

200. Which of the following characters does not belong toThe Tempest?
A. Caliban
B. Puck
C. Ferdinand
D. Ariel

Ans:- B. Puck

201. Who is referred to as the pioneer of the picturesque novels in English?
A. Thomas Kyd
B. Thomas Nashe
C. Thomas Lodge
D. John Lyly

Ans:- D. John Lyly

202. The Unfortunate Traveller by Thomas Nashe is typical:
A. revenge play
B. picturesque novel
C. love tragedy
D. pastoral romance

Ans:- B. picturesque novel

203. Name the best friends of the Two Gentlemen of Verona :
A. Henry Bailey
B. Valentine and Proteus
C. Lovelace and Herric
D. Beaumont and Fletcher

Ans:- B. Valentine and Proteus

204. Who among the following wrote only tragedies?
A. Thomas Kyd
B. Shakespeare
C. Marlowe
D. Cowley

Ans:- C. Marlowe

205. Which play was jointly written by Nashe and Jonson in 1597?
A. Christ’s Tears over Jerusalem
B. Lenten Stuff
C. Volpone
D. The Isle of Dogs

Ans:- D. The Isle of Dogs

206. The Jew of Malta is the story of an insatiable passion for:
A. Wealth
B. Love
C. Woman
D. Sport

Ans:- A. Wealth

207. Parody is a form of:
A. burlesque none of these
B. imitation
C. Both (A) and (B)
D. none of these

Ans:- A. burlesque none of these

208. Thomas Nashe acquired the zest for comic writing from:
A. Local comedians
B. Red Herring
C. Francois Rabelais
D. Lodge

Ans:- C. Francois Rabelais

209. Rosalynde is a work of:
A. Shakespeare
B. Lodge
C. Nashe
D. Jonson

Ans:- B. Lodge

210. Rosalynde is a prose romance that was subsequently used as the story for:
A. Cymbeline
B. The Winter’s Tale
C. The Tempest
D. As You Like it

Ans:- D. As You Like it

211. Name the picturesque romance which is considered by some critics as the first Elizabethan novel :
A. Life of Jack Wilton by Nashe
B. Rosalynde by Lodge
C. Jack of Newbury by Deloney
D. Scilla’s Metamorphosis by Lodge

Ans:- A. Life of Jack Wilton by Nashe

212. In which play does the Birnam Wood figure?
A. A Midsummer Night’s Dream
B. As You Like It
C. Macbeth
D. Merry Wives of Windsor

Ans:- B. As You Like It

213. One of the University Wits who was killed in a tavern at the age of 29 was:
A. Greene
B. Marlowe
C. Lyly
D. Kyd

Ans:- B. Marlowe

214. The Elizabethan love for picturesque description was inherited from:
A. Greece
B. Germany
C. France
D. Italy

Ans:- D. Italy

215. The Life of Jack Wilton is a work of:
A. Deloney
B. Dekker
C. Thomas Nashe
D. Thomas Lodge(D) Jonson

Ans:- C. Thomas Nashe

216. Schools on Abuse is an attack on theatrical literature by:
A. Sackville
B. Gosson
C. Gascoigne
D. Lodge

Ans:- B. Gosson

217. Phillis by Thomas Lodge is a collection of:
A. Epistles
B. Sonnets
C. Lyrics
D. Essays

Ans:- A. Epistles

218. Wit’s Misery and World Madness by Thomas Lodge are:
A. sonnet sequences
B. literary chronicles
C. satirical pamphlets
D. none of these

Ans:- C. satirical pamphlets

219. The Wounds of Civile War is a:
A. Chronicle play
B. historical play
C. historical novel
D. romantic play

Ans:- A. Chronicle play

220. Christ’s Tears over Jerusalem is the writer’s repentance for religious doubts. Identify the writer.
A. Thomas Lodge
B. Thomas Nashe
C. Robert Burton
D. George Peele

Ans:- B. Thomas Nashe

221. Thomas Nashe wrote a satire in 1592 in the tradition of morality plays. Name that work.
A. Summer’s Last Will and Testament
B. Grammar Gurtan’s Needle
C. The Mirror of Magistrates
D. Pierce Penniless, His Supplication to the Devil

Ans:- D. Pierce Penniless, His Supplication to the Devil

222. Thomas Lodge went on a piratical expedition to Brazil in:
A. 1591
B. 1592
C. 1593
D. 1594

Ans:- A. 1591

223. Who is considered Shakespeare’s master in tragedy?
A. Robert Burton
B. Thomas Kyd
C. Christopher Marlowe
D. George Peele

Ans:- C. Christopher Marlowe

224. Identify the right order:
A. Tamburlaine; Dr. Faustus; The Jew of Malta; Edward-II
B. Dr. Faustus; Edward-II; Tamburlaine; The Jew of Malta
C. Tamburlaine; The Jew of Malta; Edward-II; Dr. Faustus
D. The Jew of Malta, Dr. Faustus; Tamburlaine; Edward-II

Ans:- C. Tamburlaine; The Jew of Malta; Edward-II; Dr. Faustus

225. Who coined the phrase ‘Marlowe’s mighty line?
A. Samuel Jonson
B. Ben Jonson
C. Matthew Arnold
D. Richard Steele.

Ans:- B. Ben Jonson

226. One of the elements that Marlowe introduced into the English tragedies is:
A. blank verse
B. a well-knit plot
C. supernatural characters
D. internal struggle

Ans:- D. internal struggle

227. Who wrote the non-dramatic narrative poem Hero and Leander?
A. Shakespeare
B. Milton
C. Marlowe
D. Lodge

Ans:- C. Marlowe

228. Dr. Faustus is the story of a scholar who has:
A. Lust for knowledge
B. Lust for power
C. Lust for love
D. Lust for pelf

Ans:- A. Lust for knowledge

229. In which of his plays Marlowe has dramatized the exploits of a Scythian shepherd who rose to be the terror of the world?
A. Edward-11
B. Tamburlaine
C. Dr. Faustus
D. Jew of Malta

Ans:- B. Tamburlaine

230. Shakespeare’s Richard-II and III are based on Marlowe’s:
A. The Massacre of Paris
B. The Tragedy of Dido
C. Dr. Faustus
D. Edward-11

Ans:- D. Edward-11

231. In which play do these lines occur?
‘Was this the face that launched a thousand ships,
And burnt the topless towers of Illium?

A. Tamburlaine
B. The Massacre of Paris
C. Dr. Faustus
D. Edward-II

Ans:- C. Dr. Faustus

232. Who is the central character in Marlowe’s The Jew of Malta?
A. Shylock
B. Barabas
C. Issac
D. Abraham

Ans:- B. Barabas

233. Mephistopheles is a character in:
A. Dr. Faustus
B. The Jew of Malta
C. The Massacre of Paris
D. Edward II

Ans:- A. Dr. Faustus

234. Shakespeare’s Venus and Adonis is based on Marlowe’s:
A. The Tragedy of Dido
B. The Passionate Shepherd
C. Hero and Leander
D. The Massacre of Paris

Ans:- C. Hero and Leander

235. Which of the following works of Marlowe is unfinished?
A. The Jew of Malta
B. The Massacre of Paris
C. Eduard II
D. Queen of Carthage

Ans:- B. The Massacre of Paris

236. Marlowe’s tragedies are all :
A. tragedies of the royal people
B. revenge plays
C. love tragedies
D. one-man tragedies

Ans:- D. one-man tragedies

237. Marlowe’s Tamburlaine presents his Renaissance spirit of:
A. Lust for wealth
B. Lust for power
C. Lust for knowledge
D. Lust for the opposite sex

Ans:- B. Lust for power

238. Chronicle Plays dramatizes the:
A. domestic events
B. historical events
C. political events
D. popular myths and legends

Ans:- B. historical events

239. Who wrote plays that were all tragedies?
A. Shakespeare
B. Jonson
C. Marlowe
D. None of the above

Ans:- C. Marlowe

240. In which year was Dr. Faustus written?
A. 1591
B. 1592
C. 1593
D. 1590

Ans:- B. 1592

241. Who wrote Anatomy of Melancholy?
A. Christopher Marlowe
B. George Peele
C. Thomas Kyd
D. Robert Burton

Ans:- D. Robert Burton

242. Who wrote under the pseudonym of Democritus Junior:
A. Thomas Kyd
B. Robert Burton
C. Thomas Lodge
D. Thomas Nashe

Ans:- D. Robert Burton

243. By whom was The Spanish Tragedy written?
A. Thomas Kyd
B. Thomas Middleton
C. Shakespeare
D. George Peele

Ans:- D. Robert Burton

244. Which is believed to be the first important revenge tragedy?
A. Gorboduc
B. Hamlet
C. The Spanish Tragedy
D. Tamburlaine

Ans:- D. Robert Burton

245. Thomas Kyd’s The Spanish Tragedy shows the conspicuous influence of:
A. Seneca
B. Ariosto
C. Homer
D. Virgil

Ans:- D. Robert Burton

246. The Spanish Tragedy is historically important because it foreshadows Shakespeare’s :
A. Hamlet
B. Othello
C. King Lear
D. Macbeth

Ans:- D. Robert Burton

247. Cornelia is a work of :
A. Ben Jonson
B. Greene
C. George Peele
D. Thomas Kyd

Ans:- D. Robert Burton

248. Dr. Faustus enters into a diabolical contract with :
A. Beelzebub
B. Mephistophilis
C. Lucifer
D. None of the above

Ans:- D. Robert Burton

249. Thomas Kyd wrote Soliman and Persida in:
A. 1588
B. 1589
C. 1591
D. 1593

Ans:- D. Robert Burton

250. ‘He helped to give greater smoothness and flexibility to the use of the blank verse and combined elements appealing to the taste of the public with qualities of courtly refinement’. Who is being referred to here?
A. Thomas Kyd
B. Christopher Marlowe
C. Thomas Lodge
D. George Peele

Ans:- D. Robert Burton

251. Name the writer of The Old Wives Tale.
A. Thomas Lodge
B. George Peele
C. George Chapman
D. Thomas Middleton

Ans:- D. Robert Burton

252. The Arraignment of Paris by George Peele is a :
A. pastoral play
B. romantic comedy
C. comi-tragedy
D. historical play

Ans:- D. Robert Burton

253. The Arraignment of Paris was written in:
A. 1584
B. 1586
C. 1588
D. 1589

Ans:- D. Robert Burton

254. Given below are some of the early tragedies out of which one was full of horror. Despite that, it became popular and remained so till the end of the century. Ben Jonson refers to it in his Everyman in his Humour. Identify that tragedy.
A. Dr. Faustus by Marlowe
B. The Jew of Malta by Marlowe
C. The Spanish Tragedy by Kyd
D. Gorboduc by Thomas Norton and Thomas Sackville

Ans:- D. Robert Burton

255. The Love of King David and Fair Bathsheba by George Peele is a:
A. romantic play
B. biblical play
C. tragic play
D. pastoral play

Ans:- D. Robert Burton

256. The famous Chronicle of King Edward-I is a historical play by George Peele. When was it written?
A. 1587
B. 1589
C. 1591
D. 1593

Ans:- D. Robert Burton

257. For whom are the following lines uttered?
‘Cover her face; mine eyes dazzle :
She died young’.

A. Juliet in Romeo and Juliet by Shakespeare
B. Duchess in the Duchess of Malfi by Webster
C. Cordelia in King Lear by Shakespeare
D. Anne in A Woman Killed with Kindness by

Ans:- D. Robert Burton

258. Barabas is ruined by Christians. He plans revenge by resorting to incredible cruelties until he falls into a cauldron of boiling water prepared for his enemies. This is in short, the story of a play written by Christopher Marlowe. Name the play
A. Edward-II
B. Queen of Carthage
C. The Jew of Malta
D. The Massacre of Paris

Ans:- D. Robert Burton

259. Thomas Middleton was a dramatist who was employed to write……….to celebrate civic occasions.
A. Pageants
B. Comedies
C. Interludes
D. Chorus

Ans:- D. Robert Burton

260. The Changeling is one of the finest tragedies in English since Shakespeare written by:
A. George Peele
B. Thomas Kyd
C. Michael Drayton
D. Thomas Middleton

Ans:- D. Robert Burton

261. Who wrote Anatomy of Melancholy?
A. Christopher Marlowe
B. George Peele
C. Thomas Kyd
D. Robert Burton

Ans:- A. Christopher Marlowe

262. Who wrote under the pseudonym of Democritus Junior:
A. Thomas Kyd
B. Robert Burton
C. Thomas Lodge
D. Thomas Nashe

Ans:- B. Robert Burton

263. By whom was The Spanish Tragedy written?
A. Thomas Kyd
B. Thomas Middleton
C. Shakespeare
D. George Peele

Ans:- B. Thomas Middleton

264. Which is believed to be the first important revenge tragedy?
A. Gorboduc
B. Hamlet
C. The Spanish Tragedy
D. Tamburlaine

Ans:- D. Tamburlaine

265. Thomas Kyd’s The Spanish Tragedy shows the conspicuous influence of:
A. Seneca
B. Ariosto
C. Homer
D. Virgil

Ans:- A. Seneca

266. The Spanish Tragedy is historically important because it foreshadows Shakespeare’s :
A. Hamlet
B. Othello
C. King Lear
D. Macbeth

Ans:- C. King Lear

267. Cornelia is a work of :
A. Ben Jonson
B. Greene
C. George Peele
D. Thomas Kyd

Ans:- B. Greene

268. Dr. Faustus enters into a diabolical contract with :
A. Beelzebub
B. Mephistophilis
C. Lucifer
D. None of the above

Ans:- A. Beelzebub

269. Thomas Kyd wrote Soliman and Persida in:
A. 1588
B. 1589
C. 1591
D. 1593

Ans:- C. 1591

270. ‘He helped to give greater smoothness and flexibility to the use of the blank verse and combined elements appealing to the taste of the public with qualities of courtly refinement’. Who is being referred to here?
A. Thomas Kyd
B. Christopher Marlowe
C. Thomas Lodge
D. George Peele

Ans:- D. George Peele

271. Name the writer of The Old Wives Tale.
A. Thomas Lodge
B. George Peele
C. George Chapman
D. Thomas Middleton

Ans:- B. George Peele

272. The Arraignment of Paris by George Peele is a :
A. pastoral play
B. romantic comedy
C. comi-tragedy
D. historical play

Ans:- D. historical play

273. The Arraignment of Paris was written in:
A. 1584
B. 1586
C. 1588
D. 1589

Ans:- C. 1588

274. Given below are some of the early tragedies out of which one was full of horror. Despite that, it became popular and remained so till the end of the century. Ben Jonson refers to it in his Everyman in his Humour. Identify that tragedy.
A. Dr. Faustus by Marlowe
B. The Jew of Malta by Marlowe
C. The Spanish Tragedy by Kyd
D. Gorboduc by Thomas Norton and Thomas Sackville

Ans:- A. Dr. Faustus by Marlowe

275. The Love of King David and Fair Bathsheba by George Peele is a:
A. romantic play
B. biblical play
C. tragic play
D. pastoral play

Ans:- A. romantic play

276. The famous Chronicle of King Edward-I is a historical play by George Peele. When was it written?
A. 1587
B. 1589
C. 1591
D. 1593

Ans:- C. 1591

277. For whom are the following lines uttered?
‘Cover her face; mine eyes dazzle :
She died young’.

A. Juliet in Romeo and Juliet by Shakespeare
B. Duchess in the Duchess of Malfi by Webster
C. Cordelia in King Lear by Shakespeare
D. Anne in A Woman Killed with Kindness by

Ans:- B. Duchess in the Duchess of Malfi by Webster

278. Barabas is ruined by Christians. He plans revenge by resorting to incredible cruelties until he falls into a cauldron of boiling water prepared for his enemies. This is in short, the story of a play written by Christopher Marlowe. Name the play
A. Edward-II
B. Queen of Carthage
C. The Jew of Malta
D. The Massacre of Paris

Ans:- D. The Massacre of Paris

279. Thomas Middleton was a dramatist who was employed to write……….to celebrate civic occasions.
A. Pageants
B. Comedies
C. Interludes
D. Chorus

Ans:- B. Comedies

280. The Changeling is one of the finest tragedies in English since Shakespeare written by:
A. George Peele
B. Thomas Kyd
C. Michael Drayton
D. Thomas Middleton

Ans:- A. George Peele

281. ‘Cowards die many times before their death’, Where does this line occur, and who speaks it?
A. Antony in Antony and Cleopatra
B. Romeo in Romeo and Juliet
C. Caesar in Julius Caesar
D. lago in Othello

Ans:- C. Caesar in Julius Caesar

282. Apart from being a playwright. George Poele was also a/an:
A. Teacher
B. Actor
C. Doctor
D. Priest

Ans:- B. Actor

283. Name the writer of All Fools:
A. Thomas Dekker
B. George Poole
C. Thomas Hobbes
D. George Chapman

Ans:- D. George Chapman

284. Name the work in which Thomas Hobbes argued that human society was governed by two individual concerns-fear of death and desire for power.
A. The Elements of Law
B. De Corporate
C. Leviathan
D. De Homine

Ans:- C. Leviathan

285. Thomas Hobbes dominated 17th century England by his:
A. Psychological theories
B. Political theories
C. Physiological theories
D. Philosophical theories

Ans:- D. Philosophical theories

286. Who tried to give a glimpse of the underworld of London in his The Honest Whore?
A. Thomas Hobbes
B. Thomas Dekkar
C. George Chapman.
D. George Polo

Ans:- B. Thomas Dekkar

287. When was the Globe Theatre rebuilt?
A. 1613
B. 1614
C. 1615
D. 1616

Ans:- B. 1614

288. In which year was King James Bible published?
A. 1611
B. 1612
C. 1613
D. 1614

Ans:- A. 1611

289. Shakespeare’s tragic heroes suffer from a flaw in their character which brings about their tragic end. What is the tragic flaw in Hamlet?.
A. Indecision
B. Greed
C. Excessive love
D. Obstinacy

Ans:- A. Indecision

290. The first printed collection of Shakespeare’s plays was brought out by Hemming and Condell since they thought that they could keep the memory of a fellow friend alive. What is this first edition called?
A. William Shakespeare
B. Shakespeare Plays
C. The Great Bard
D. First Folio

Ans:- D. First Folio

291. Hobbes analyzed the causes of civil war in England in :
A. De Cive
B. De Corporate
C. Behemoth
D. De Homine.

Ans:- C. Behemoth

292. Francis Bacon lived between:
A. 1550-1620
B. 1561-1626
C. 1578-1626
D. 1581-1626

Ans:- B. 1561-1626

293. ‘Beatrice’ is the heroine of:
A. Much Ado About Nothing
B. King John
C. Henry IV
D. The Winter’s Tale

Ans:- A. Much Ado About Nothing

294. The Broken Heart is a tragedy by:
A. Marlowe
B. Chapman
C. John Ford
D. Greene

Ans:- C. John Ford

295. The Canterbury Tales by Chaucer has……lines in all.
A. 17,000
B. 18,000
C. 19,000
D. 20,000

Ans:- A. 17,000

296. Find the odd one out:
A. Julius Caesar
B. Macbeth
C. Hamlet
D. The Spanish Tragedy

Ans:- D. The Spanish Tragedy

297. Prince Hal is a character in Shakespeare’s :
A. King John
B. Henry V
C. Hamlet
D. Henry IV

Ans:- D. Henry IV

298. A Chaste Maid in Cheapside is a comedy by:
A. Thomas Kyd
B. Robert Greene
C. Thomas Middleton
D. John Webster

Ans:- C. Thomas Middleton

299. Sir John Falstaff, a character in Shakespeare’s plays does not figure in :
A. Henry-IV Part I
B. Henry-IV Part II
C. Henry-V
D. King John

Ans:- D. King John

300. Philoclea and Pamela in ‘The Arcadia’ are the daughters of
A. Pyrocles
B. Basilius
C. Musidous
D. Eurachus

Ans:- B. Basilius

301. Which of the following arrangements is in the correct chronological sequence?
A. Mummings-The Temple of Glass-Fall of Princes-The Siege of Thebes
B. Fall of Princes-The Siege of Thebes-Mummings-The Temple of Glass
C. The Siege of Thebes-Fall of Princes-The Temple of Glass-Mummings
D. The Temple of Glass-Mummings- The Siege of Thebes-Fall of Princes

Ans:- C. The Siege of Thebes-Fall of Princes-The Temple of Glass-Mummings

302. Which of the following arrangements of John Lyly’s comedies is in the correct chronological order?
A. Sapho and Phao-Gallathea-Endymion-Midas
B. Endymion-Sapho and Phao-Midas-Gallathea
C. Midas-Gallathea-Sapho and Phao-Endymion
D. Gallathea-Midas-Endymion-Sapho and Phao.

Ans:- A. Sapho and Phao-Gallathea-Endymion-Midas

303. Which of the following arrangements of Shakespeare’s plays is in correct chronological order?
A. Cymbeline-Macbeth-King John-Two Gentlemen of Verona
B. Macbeth-Two Gentlemen of Verona-Cymbeline King John
C. King John-Cymbeline-Two Gentlemen of Verona-Macbeth
D. Two Gentlemen of Verona-King John Macbeth-Cymbeline

Ans:- D. Two Gentlemen of Verona-King John Macbeth-Cymbeline

304. Which of the following arrangements of Christopher Marlowe’s plays is in the correct chronological order:
A. Edward II-The Jew of Malta-Tamburlain-Queen of Carthage
B. Queen of Carthage-Tamburlaine- The Jew of Malta Edward II
C. The Jew of Malta-Edward II-Queen of Carthage-Tamburlaine
D. Tamburlaine-The Jew of Malta-Edward II Queen of Carthage

Ans:- D. Tamburlaine-The Jew of Malta-Edward II Queen of Carthage

305. Which of the following arrangements of works is in the correct chronological order?
A. All Fools-Philaster-The Old Law-The Maid’s Tragedy
B. The Old Law-All Fools-The Maid’s Tragedy Philaster
C. The Maid’s Tragedy-Philaster-All Fools-The Old Law
D. None of the above

Ans:- B. The Old Law-All Fools-The Maid’s Tragedy Philaster

306. “The Well of English Undefiled”. Which quality of Geoffrey Chaucer does this phrase refer to?
A. Chaucer’s diction
B. Chaucer’s linguistic competence
C. Chaucer’s avoidance of foreign influences
D. None of the above

Ans:- C. Chaucer’s avoidance of foreign influences

307. Long calls ‘Prologue to the Canterbury Tales’ as The Prologue to Modern Fiction’ because of its :
A. Lack of poetic quality
B. Narrative unity
C. Formlessness
D. Lack of allusions

Ans:- B. Narrative unity

308. Who was the first translator of the Bible into English?
A. Geoffrey Chaucer
B. Sir Thomas Malory
C. John Wycliff
D. William Langland

Ans:- C. John Wycliff

309. Romantic Movement had its antecedents in:
A. The 15th Century Ballad
B. The Poetry of Chaucer
C. Shakespearean Comedy
D. Nong of the above

Ans:- A. The 15th Century Ballad

310. Identify the writer who is criticized by Legouise for writing ‘Charming Verses On Nothing’:
A. Edmund Waller
B. John Mar
C. John Ford
D. John Suckling

Ans:- D. John Suckling

311. Cromwell, the dictator, was said to have been influenced by:
A. Utopia
B. The Capital
C. The Prince
D. None of the above

Ans:- C. The Prince

312. Name the story that Chaucer narrated during the pilgrimage:
A. Tale of Melibens
B. The Parson’s Tale
C. The Carpenter’s Tale
D. He did not narrate a story

Ans:- A. Tale of Melibens

313. What does Shakespeare refer to in the following lines?
“This royal throne of kings, the sceptered isle,
This earth of majesty, this seat of Mars,
This other Eden, demi paradise”:

A. France
B. London
C. Denmark
D. England

Ans:- D. England

314. Spenser wrote a preface to ‘The Faerie Queen, in the form of a letter. Who is this letter addressed to?
A. John Donne
B. Sir Walter Raleigh
C. Sir Thomas Wyatt
D. Thomas Sackville

Ans:- B. Sir Walter Raleigh

315. Who is being referred to in the expressions of Spenser’s ‘Gloriana’, Raleigh’s ‘Cynthia’, and Shakespeare’s ‘Fair Vestal”?
A. England
B. Queen Mary
C. Elizabeth
D. Victoria

Ans:- C. Elizabeth

316. The East India Company was founded in
A. 1599
B. 1567
C. 1563
D. 1559

Ans:- A. 1599

317. In which of Shakespeare’s plays do these lines appear?
“The Lunatic the Lover and the Poet
Are of imagination all compact.”

A. Twelfth Night
B. The Tempest
C. Much Ado About Nothing
D. A Midsummer Night’s Dream

Ans:- D. A Midsummer Night’s Dream

318. Who among the following can be considered the originator of the ‘picaresque novel”?
A. Daniel Defoe
B. Thomas Nash
C. Charles Dickens
D. George Herbert

Ans:- B. Thomas Nash

319. Bacon popularised the ‘inductive method’ for arriving at truth in his ‘Novum Organum’:
A. Yes
B. No
C. Cannot be said
D. None of the above

Ans:- A. Yes

320. The tragic flaw in Hamlet’s character is:
A. Noble Inaction
B. Oedipus Complex
C. Vaulting Ambition
D. Acute Cowardice

Ans:- A. Noble Inaction

321. Who is Wordsworth referring to in ‘Brother Englishman and Friend”?
A. Coleridge
B. Cowley
C. Spenser
D. Sidney

Ans:- C. Spenser

322. Who has coined the phrase ‘Marlowe’s Mighty Line”?
A. Dr. Johnson
B. Ben Jonson
C. Charles Lamb
D. Mathew Arnold

Ans:- B. Ben Jonson

323. What could be the tragic flaw in Macbeth?
A. Vaulting Ambition
B. Lack of Action
C. Both (A) and (B)
D. None of the above

Ans:- A. Vaulting Ambition

324. Which of the Shakespearean plays has an element of colonialism suggestively?
A. Hamlet
B. Cymbeline
C. King Lear
D. The Tempest

Ans:- D. The Tempest

325. Shakespeare used prose for:
A. Plays within plays
B. Comic scenes
C. Chorus
D. Interludes

Ans:- B. Comic scenes

326. Who has written the following?
“What a piece of work is man? How noble in reason; how infinite in faculty; in form and moving how express and admirable; in action how like an angel; in apprehension how like a god? The beauty of the world; the paragon of animals, and yet, to me, what is this quintessence of dust?”

A. Chaucer in ‘The Canterbury Tales’
B. Christopher Marlowe in ‘Dr. Faustus’
C. Ben Jonson in ‘Volpone’
D. William Shakespeare in ‘Hamlet’

Ans:- D. William Shakespeare in ‘Hamlet’

327. Name Christopher Marlowe’s work that was completed by Thomas Nash:
A. The Massacre at Paris
B. Edward I
C. The Tragedy of Dido
D. The Jew of Malta

Ans:- C. The Tragedy of Dido

328. Who is considered the ‘Dickens of the Elizabethan Stage’ for his intimate knowledge of common men?
A. William Shakespeare
B. Ben Jonson
C. Christopher Marlowe
D. Thomas Dekker

Ans:- A. William Shakespeare

329. The First Folio edition of Shakespeare’s plays was printed in:
A. 1616
B. 1619
C. 1621
D. 1623

Ans:- D. 1623

330. Shakespeare took many characters and incidents from ‘Plutarch’s Lives’ (1579). Who translated this book into English?
A. Thomas North
B. Knox
C. John Foxe
D. None of the above

Ans:- A. Thomas North

331. Which of the following begins with these words? “Good morning to the day; and next, my gold!
Open the shrine that I may see my saint.”
A. The Poetaster
B. Cynthia’s Revels
C. Volpone
D. The Devil is an Ass

Ans:- C. Volpone

332. What is common among ‘Faerie Queen, Divine Comedy’ and ‘Pilgrim’s Progress?
A. They are all religious
B. They are all political
C. They are all novels,
D. They are all great allegories

Ans:- D. They are all great allegories

333. Chaucer died in the reign of:
A. Edward III
B. Richard II
C. Henry IV
D. Henry III

Ans:- C. Henry IV

334. In which three languages can we divide Chaucer’s works?
A. French, Latin, English
B. French, Italian, English
C. French, Latin, Italian
D. None of the above

Ans:- B. French, Italian, English

335. Dryden wrote the following about a book. Identify it: “Here indeed is God’s plenty.”
A. Prologue to the Canterbury Tales
B. The Book of Duchess
C. The House of the Fame
D. The Legend of Good Women

Ans:- A. Prologue to the Canterbury Tales

336. The Romaunt of the Rose by Chaucer is based on:
A. The Romance of the Rose
B. Le Ramaunt de la Rose
C. Romount of the Rose
D. None of the above

Ans:- B. Le Ramaunt de la Rose

337. One of the following poems of Chaucer is not in English. Identify it:
A. The Lak of Steadfastness
B. Complete Chaucer to his Empty Purse
C. The Canterbury Tales
D. Anelida and Arcite

Ans:- D. Anelida and Arcite

338. Who narrates the last tale in the ‘Canterbury Tales”?
A. The Knight
B. Nun
C. The Parson
D. Geoffrey Chaucer

Ans:- C. The Parson

339. The Tabard Inn is located in:
A. Southwark
B. Canterbury
C. Kent
D. York

Ans:- A. Southwark

340. How many tales are there in the ‘Canterbury Tales’?
A. 20 finished and 4 partly completed
B. 22 finished and 4 partly completed
C. 18 finished and 4 partly completed
D. 24 finished and 4 partly completed

Ans:- A. 20 finished and 4 partly completed

341. Which of the following poems of Gower is written in French?
A. Vox Clamantis
B. Confessio Amantis
C. Piers the Plowman
D. Speculum Meditantis

Ans:- D. Speculum Meditantis

342. The first Scottish poet was:
A. James I
B. John Barbour
C. Robert Henryson
D. Lyndsay

Ans:- B. John Barbour

343. Which book in English is translated by John Wycliff, the father of English prose?
A. Bible
B. Travels
C. Morte d’ Arthur
D. Bruce

Ans:- A. Bible

344. For which book Caxton says, ‘Out of certain books of French?
A. Chaucer’s ‘The Canterbury Tales’
B. Lyndsay’s ‘Dreme’
C. Malory’s ‘Morte d’ Arthur’
D. James I’s The King is Quair

Ans:- C. Malory’s ‘Morte d’ Arthur’

345. Who was the king among the Scottish poets?
A. Henryson
B. James-I
C. Dunbar
D. Douglas

Ans:- B. James-I

346. ‘The Testament of Squyer Meldrum’ by Sir David Lyndsay is a:
A. tragedy
B. comedy
C. romantic biography
D. poem

Ans:- C. romantic biography

347. Which poem is called the sequel to Chaucer’s ‘Troilus and Criseyde’?
A. Douglas’ ‘King Heart’
B. Dunbar’s ‘Golden Targe’
C. Henryson’s ‘The Testament of Cresseid’
D. Lyndsay’s ‘The Dreme’

Ans:- C. Henryson’s ‘The Testament of Cresseid’

348. Who is considered the chief among the Scottish Chaucerian Poets?
A. Dunbar
B. Douglas
C. James I
D. Lyndsay

Ans:- A. Dunbar

349. Which of the following poems of Dunbar is written in the celebration of the marriage of James IV?
A. Goldyn Targe
B. The Lament for the Makaric
C. The Thrissil and the Rois
D. Dance of the Seven Deidle Synnis

Ans:- C. The Thrissil and the Rois

350. John Skelton’s ‘The Tunnynge of Elynour Rummying is known for its :
A. Meter
B. Realism
C. Theme
D. Subject

Ans:- B. Realism

351. ‘Story of Thebes’ which is considered the supposed addition of the ‘Canterbury Tales’ is written by:
A. John Skelton
B. Alexander Barclay
C. Stephen Hawes
D. John Lydgate

Ans:- D. John Lydgate

352. Thomas Hoccleve’s ‘La Mala Regle’ is written in :
A. Autobiographical form
B. Partly autobiographical form
C. Biographical form
D. Partly biographical form

Ans:- B. Partly autobiographical form

353. Who introduced the first printing machine in England in 1476?
A. William Caxton
B. Thomas More
C. Reginald Peacock
D. Stephen Hawes

Ans:- A. William Caxton

354. Who is not a prose writer among the following?
A. John Fisher
B. Reginald Peacock
C. Thomas More
D. Stephen Hawes

Ans:- D. Stephen Hawes

355. Spenser wrote one of the following poems in honor of his own marriage. Identify it:
A. Amoretti
B. Epithalamion
C. Four Hymns
D. Prothalamion

Ans:- B. Epithalamion

356. Which of the following is not a minor poem by Edmund Spenser?
A. The Ruins of Time
B. The Tears of Muses
C. Amoretti
D. The Shepherd’s Calendar

Ans:- C. Amoretti

357. Sir Thomas Wyatt contributed his poems in:
A. Mother Hubbard’s Tale (1578-79)
B. Tottel’s Miscellany (1557)
C. The Steel Glass (1576)
D. Myrroure for Magistrates (1563)

Ans:- B. Tottel’s Miscellany (1557)

358. Who among the following is called the Earl of Surrey?
A. Henry Howard
B. Sidney
C. Spenser
D. Sackville

Ans:- A. Henry Howard

359. Dorset’s poems appeared in :
A. Jocasta
B. Tottel’s Miscellany
C. Arcadia
D. Myrroure for Magistrates

Ans:- D. Myrroure for Magistrates

360. Which term was coined by George Gascoigne?
A. couplet ending
B. blank verse
C. free verse
D. Poulter’s measure

Ans:- D. Poulter’s measure

361. ‘The Steel Glass’ was composed by Gascoigne in:
A. blank verse
B. free verse
C. rhyme royal
D. Poulter’s measure

Ans:- C. rhyme royal

362. The first prose comedy ‘Supposes’ (1566) is written by:
A. Sidney
B. Gascoigne
C. Surrey
D. Dorset

Ans:- B. Gascoigne

363. Sir Philip Sidney’s ‘Astrophel and Stella’ has …..sonnets:
A. 108
B. 110
C. 112
D. 116

Ans:- A. 108

364. Sidney’s ‘Arcadia’ which is a pastoral romance is similar to:
A. Shakespeare’s ‘As You Like It’
B. Ben Jonson’s ‘Every Man in His Humour
C. More’s ‘Utopia’
D. Gascoigne’s ‘Jocasta’

Ans:- C. More’s ‘Utopia’

365. Who among the following is known as the contemporary of Shakespeare?
A. Giles Fletcher
B. Michael Drayton
C. Sir Philip Sidney
D. Thomas Campion

Ans:- D. Thomas Campion

366. Which of the following poems of Thomas Campion is not written by him?
A. A Book of Ayres (1601)
B. Songs of Mourning (1613)
C. Two Books of Ayres (1612)
D. Delia (1592)

Ans:- D. Delia (1592)

367. Samuel Daniel’s ‘Delia’ (1592) is a:
A. poem series
B. sonnet series
C. play series
D. satire series

Ans:- B. sonnet series

368. ‘The Complaint of Rosamoud’ (1592) which is considered a romance is written by:
A. George Peele
B. Samuel Daniel
C. Thomas Nash
D. William Shakespeare

Ans:- A. George Peele

369. How many writers are the members of University Wits?
A. Eight
B. Nine
C. Seven
D. Six

Ans:- C. Seven

370. Which of the following plays of George Peele was a clever satire on popular drama?
A. The Love of King David and Fair Bathsheba
B. The Araygnement of Paris
C. The Famous Chronicle of King Edward
D. The Old Wives Tale.

Ans:- D. The Old Wives Tale.

371. One of the following plays of Robert Greene represents the Elizabethan life. Identify it:
A. Orlando Furioso
B. Frier Bacon and Frier Bongay
C. Alphonsus, King of Aragon
D. Pondosto or The Triumph of Trine

Ans:- B. Frier Bacon and Frier Bongay

372. Who wrote ‘The Scottish Historie of James the Forth?
A. Thomas Kyd
B. William Shakespeare
C. Ben Jonson
D. Robert Greene

Ans:- D. Robert Greene

373. Name the subtitle of Thomas Nash’s The Unfortunate Traveller’:
A. Queen of Carthage
B. The Life of Jack Wilton
C. The Triumph of Trine
D. King of Aragon

Ans:- B. The Life of Jack Wilton

374. ‘Summer’s Last Will and Treatment’ by Thomas Nash are a:
A. Satirical masque
B. Comic play
C. Tragic play
D. Mousetrap

Ans:- A. Satirical masque

375. ‘The Wounds of Civil War’ by Thomas Lodge is a:
A. Comic play
B. Tragic play
C. Historical play
D. Chronicle play

Ans:- D. Chronicle play

376. Thomas Kyd translated ‘Cornelia’ (1593) from:
A. Spanish
B. French
C. Italian
D. German

Ans:- B. French

377. Where was Christopher Marlowe born?
A. Canterbury
B. Liverpool
C. Kent
D. Hampshire

Ans:- A. Canterbury

378. One of the following plays of Shakespeare is not his early comedy. Identify it:
A. The Two Gentlemen of Verona
B. The Comedy of Errors
C. As You Like It
D. Love’s Labour Lost

Ans:- C. As You Like It

379. One of the following plays of Shakespeare is not a mature comedy. Identify it
A. The Merchant of Venice
B. Much Ado About Nothing
C. The Taming of the Shrew
D. Twelfth Night

Ans:- C. The Taming of the Shrew

380. “He was the man who of all modern and perhaps ancient poets had the largest and most comprehensive soul. This is written about William Shakespeare. Identify its writer :
A. Christopher Marlowe
B. John Dryden
C. Ben Jonson
D. Francis Bacon

Ans:- B. John Dryden

381. On which are Shakespeare’s Roman plays based?
A. North’s ‘Plutarch’
B. Roman’s ‘History’
C. Hollinshed’s ‘Chronicles’
D. None of the above

Ans:- A. North’s ‘Plutarch’

382. One of the critics said that in Shakespeare’s great tragedies character is destiny. Identify that critic :
A. Ernest Jones
B. Caroline Spurgeon
C. F.H. Bradley
D. A.C, Bradley.

Ans:- D. A.C, Bradley.

383. Where was Ben Jonson buried?
A. London
B. Canterbury
C. Westminster Abbey
D. Manchester

Ans:- C. Westminster Abbey

384. One of the following playwrights is called the father of English classical comedy. Identify the writer :
A. Thomas Middleton
B. William Shakespeare
C. Ben Jonson
D. Thomas Heywood

Ans:- C. Ben Jonson

385. What is the subtitle of Ben Jonson’s Timber”?
A. Discoveries
B. The Fairy Prince
C. The Silent Woman
D. The Fox

Ans:- A. Discoveries

386. The chief function of literature is to instruct. Who said it?
A. John Dryden
B. Sir Philip Sidney
C. Francis Bacon
D. Ben Jonson

Ans:- D. Ben Jonson

387. Given below are the four comedies. One of them is not written by Ben Jonson. Identify it:
A. Catiline His Conspiracy
B. Every Man in His Humour
C. Sejanus His Fall
D. Every Man Out of His Humour

Ans:- A. Catiline His Conspiracy

388. Which of the following is not Ben Jonson’s Masque?
A. The Masque of Queens
B. Oberon, the Fairy Prince
C. Sejanus His Fall
D. The Masque of Beauty

Ans:- C. Sejanus His Fall

389. One of the following is the subtitle of Ben ‘Volpone’, Identify it:
A. The Fairy Prince
B. The Fox
C. The Lion
D. Discoveries

Ans:- B. The Fox

390. Francis Bacon’s essays’ first edition appeared in 1597, the second in 1612, and the third in:
A. 1621
B. 1616
C. 1619)
D. 1623

Ans:- A. 1621

391. Which of the following is considered to be the best play by Thomas Heywood?
A. The English Traveller
B. The Captives
C. A Woman killed with Kindness
D. King Edward the Fourth

Ans:- C. A Woman killed with Kindness

392. One of the following writers died due to the plague. Identify that writer:
A. John Fletcher
B. George Chapman
C. Francis Bacon
D. Francis Beaumont

Ans:- A. John Fletcher

393. Name the writer of ‘The Royall King and the Loyall Subject’:
A. Thomas Heywood
B. Thomas Dekker
C. John Webster
D. John Marston

Ans:- A. Thomas Heywood

394. Who has written ‘The Faithful Shepherdess’?
A. George Chapman
B. John Fletcher
C. Thomas Middleton
D. None of the above

Ans:- B. John Fletcher

395. Thomas Middleton’s The Witch’ has a strong resemblance to Shakespeare’s :
A. Macbeth
B. A Midsummer Night’s Dream
C. Julius Caesar
D. Othello

Ans:- A. Macbeth

396. Victoria and Duchess in Webster’s ‘The Duchess of Malfi’ are considered the two finest women characters of the:
A. Pre-Elizabethan Drama
B. Elizabethan Drama
C. Post-Elizabethan Drama
D. Jacobean Drama

Ans:- D. Jacobean Drama

397. Identify the following plays of George Chapman which is considered the historical play of contemporary time :
A. Tragedie of Chabot
B. Caesar and Pompey
C. All Fools
D. Eastward Hoe

Ans:- A. Tragedie of Chabot

398. Who is called the Dickens of the Elizabethan age?
A. Thomas Heywood
B. John Marston
C. Thomas Dekker
D. George Chapman

Ans:- C. Thomas Dekker

399. In which play did Thomas Dekker collaborate with Massinger?
A. Satriomastix
B. The Virgin Martyr
C. Old Fortunate
D. The Witch of Edmonton

Ans:- B. The Virgin Martyr

400. One of the following plays of Thomas Middleton was praised by Charles Lamb and other writers. Identify it :
A. The Witch
B. Women Beware of Women
C. The Changeling
D. The Spanish Gipsy

Ans:- A. The Witch

Share with:

Free Online Learning Platform where you can Learn English Grammar, Spoken English, Application writing, Letter writing, Essay writing, English Literature MCQ.

2 thoughts on “Chaucer to Shakespeare”

Leave a Comment