Indian Government Current Affairs

Kamna Academy’s Indian Government Current Affairs Section Provides the latest and Best Current Affairs 2022, Politics Current Affairs, and General Studies for Competitive Exam.

Indian Government Current Affairs

1. India is set to sign an MoU on Migration and Mobility Partnership with which country?
A. UK and Northern Ireland
B. USA
C. Russia
D. Brazil

Ans:- A. UK and Northern Ireland

2. Malerkotla has been announced as the new district of which state?
A. Punjab
B. Karnataka
C. Rajasthan
D. Uttar Pradesh

Ans:- A. Punjab

3. National public broadcaster, Prasar Bharati, is a ………….. body?
A. Regulatory
B. Statutory
C. Quasi-Judicial
D. Constitutional

Ans:- B. Statutory

4. The ‘National AI Portal (indiaAI), is an initiative of which the Union Ministry?
A. Ministry of Science and Technology
B. Ministry of Electronics and IT
C. Ministry of Communications
D. Ministry of Defence

Ans:- B. Ministry of Electronics and IT

5. Which Indian PSU has become a signatory to UN Global Compact’s CEO Water Mandate?
A. Indian Oil Limited
B. ONGC
C. NTPC
D. BHEL

Ans:- C. NTPC

6. The Central Government was notified to set up a Coastal Zone Management Authority in which the southern states?
A. Tamil Nadu
B. Kerala
C. Karnataka
D. Andhra Pradesh

Ans:- C. Karnataka

7. Bhalia variety of wheat, which is a GI tagged product, belongs to which state?
A. Madhya Pradesh
B. Gujarat
C. Assam
D. Uttarakhand

Ans:- B. Gujarat

8. Indian Institute of Heritage has been proposed to be set up in which city?
A. Varanasi
B. Ahmedabad
C. Noida
D. Gandhi Nagar

Ans:- C. Noida

9. Which Indian organisation has rolled out a customised space-themed merchandise programme?
A. DRDO
B. ISRO
C. HAL
D. BEL

Ans:- B. ISRO

10. As per the data of NCRB, which Indian state registered the maximum number of suicides due to unemployment in 2019?
A. Maharashtra
B. Bihar
C. Tamil Nadu
D. Karnataka

Ans:- D. Karnataka

11. Which organization has undertaken the installation of Agro-Automatic Weather Stations?
A. Indian Meteorological Department
B. Indian Council of Agricultural Research
C. Ministry of Earth Sciences
D. Indian Institute of Tropical Meteorology

Ans:- A. Indian Meteorological Department

12. Which organization has launched a year-long Amrit Mahotsav Quiz programme?
A. Doordarshan
B. All India Radio
C. Press Information Bureau
D. Ministry of Culture

Ans:- B. All India Radio

13. In which city, India’s first smog tower has been inaugurated?
A. Kolkata
B. Mumbai
C. Delhi
D. Bengaluru

Ans:- C. Delhi

14. What is the name of India’s operation of evacuating its citizens from war-torn Afghanistan?
A. Operation Safed Sagar
B. Operation Raahat
C. Operation Surya Hope
D. Operation Devi Shakti

Ans:- D. Operation Devi Shakti

15. Recently, with which state, Parshottam Rupala, Union Minister of Fisheries, Animal Husbandry and Dairying has chaired a review meeting?
A. Uttar Pradesh
B. Haryana
C. Himachal Pradesh
D. Jharkhand

Ans:- A. Uttar Pradesh

16. With which organization ICEA has signed a pact for the establishment of a Centre of Excellence for Li-ion based products?
A. NIELIT
B. IISER Pune
C. Bharat Electronics
D. CDAC

Ans:- D. CDAC

17. Which state has declared ‘Cooper Mahseer’ which is locally named ‘Katley’ as the state fish?
A. West Bengal
B. Sikkim
C. Odisha
D. Assam

Ans:- B. Sikkim

18. Which Indian state/UT hosted the ‘First Himalayan Film Festival’?
A. Ladakh
B. Uttarakhand
C. Sikkim
D. Jammu and Kashmir

Ans:- A. Ladakh

19. ‘Tai-Ahom and Matak’, which were seen in the news recently, are the communities demanding Scheduled Tribe (ST) status in which state?
A. Andhra Pradesh
B. West Bengal
C. Assam
D. Karnataka

Ans:- C. Assam

20. India is set to celebrate ‘Ganga Utsav’ in which month?
A. October
B. November
C. December
D. January

Ans:- B. November

21. Who is the author/editor of the book titled ‘Accelerating India: 7 Years of Modi Government’?
A. K J Alphons
B. Kummanam Rajasekharan
C. A. P. Abdullakutty
D. A. N. Radhakrishnan

Ans:- A. K J Alphons

22. Which Indian state has announced the “Swarnim Rath Yatra”, to commemorate the Golden Jubilee Year of Statehood?
A. Uttar Pradesh
B. Himachal Pradesh
C. Madhya Pradesh
D. Maharashtra

Ans:- B. Himachal Pradesh

23. Who has been appointed as the Vice-Chairman of Gandhi Smriti and Darshan Samiti?
A. Vijay Goel
B. Vijender Gupta
C. Harsh Vardhan
D. Mansukh Mandaviya

Ans:- A. Vijay Goel

24. Which ministry is celebrating ‘Vanijya Saptah’ from 20 to 26 September?
A. Ministry of Finance
B. Ministry of Corporate Affairs
C. Ministry of Commerce
D. Ministry of Information & Broadcasting

Ans:- C. Ministry of Commerce

25. The Department of Animal Husbandry and Dairying has signed an MoU with which international organization, to improve India’s livestock sector?
A. UNESCO
B. IFAD
C. FAO
D. Bill and Melinda Gates Foundation

Ans:- D. Bill and Melinda Gates Foundation

26. Who is the Patron-in-Chief of the National Legal Services Authority (NALSA)?
A. President of India
B. Prime Minister of India
C. Chief Justice of India
D. Comptroller and Auditor General

Ans:- C. Chief Justice of India

27. Which public sector unit has recently been accorded “Maharatna” status?
A. Power Finance Corporation
B. Airports Authority of India.
C. Bharat Dynamics Limited.
D. BEML Limited.

Ans:- A. Power Finance Corporation

28. The Archaeological Survey of India is an agency under which Union Ministry?
A. Ministry of Home Affairs
B. Ministry of Tribal Affairs
C. Ministry of Culture
D. Ministry of Tourism

Ans:- C. Ministry of Culture

29. Which famous personality has announced to launch of a new social media network, called TRUTH Social?
A. Donald Trump
B. Narendra Modi
C. Hillary Clinton
D. Kim Jong-un

Ans:- A. Donald Trump

30. As per the recent amendments to the Indian Telegraph Right of Way Rules, what is the maximum one-time compensation, per kilometre?
A. Rs 500
B. Rs 1000
C. Rs 5000
D. Rs 10000

Ans:- B. Rs 1000

31. “Teachers’ University Bill” has been passed by the Legislative assembly of which state / UT?
A. Tamil Nadu
B. Kerala
C. Puducherry
D. Delhi

Ans:- D. Delhi

32. Which state has extended the upper age limit for entry to state government service to 38, up to 2023?
A. Kerala
B. Tamil Nadu
C. Odisha
D. West Bengal

Ans:- C. Odisha

33. ‘Operation Sajag’, is associated with which state/UT Government?
A. Madhya Pradesh
B. Delhi
C. Uttar Pradesh
D. Bihar

Ans:- B. Delhi

34. What is the main task of the ‘Delimitation Commission’?
A. Undertaking Census
B. Redrawing Electoral Boundaries
C. Redrawing State Boundaries
D. River Inter-linking Project

Ans:- B. Redrawing Electoral Boundaries

35. Which country provides Official Development Assistance (ODA) loan to ‘Mumbai-Ahmedabad High-Speed Rail Project’?
A. USA
B. Russia
C. Japan
D. Germany

Ans:- C. Japan

36. Development of lighthouses on PPP mode for promoting tourism, has been started in which state?
A. Tamil Nadu
B. Andhra Pradesh
C. Odisha
D. Kerala

Ans:- C. Odisha

37. The Archaeological Survey of India (ASI) is an agency functioning under the aegis of which Ministry?
A. Ministry of Housing and Urban Affairs
B. Ministry of Culture
C. Ministry of Tourism
D. Ministry of Tribal Affairs

Ans:- B. Ministry of Culture

38. Upper Bhadra Lift Irrigation Project is being implemented in which state?
A. Tamil Nadu
B. Andhra Pradesh
C. Karnataka
D. Maharashtra

Ans:- C. Karnataka

39. ‘Lachit Borphukan’ was a famous commander from which present-day Indian state?
A. Arunachal Pradesh
B. Assam
C. West Bengal
D. Odisha

Ans:- B. Assam

40. Which is the venue of the ‘Swacchagraha’ event jointly organized by the Ministry of Culture, Ministry of Jal Shakti, MoHUA?
A. Pune
B. New Delhi
C. Varanasi
D. Imphal

Ans:- B. New Delhi

41. ‘Coal Directory of India 2020-21’ is a flagship publication released by which office/PSU of the Coal Ministry?
A. Coal India Limited (CIL)
B. Coal Controller’s Organization (CCO)
C. Singareni Collieries Limited (SCCL)
D. NLC India Limited (NLCIL)

Ans:- B. Coal Controller’s Organization (CCO)

42. ‘CEPI’ has announced a partnership with which Indian pharma company to develop Covid Vaccine?
A. Panacea Biotec
B. Cadila Healthcare
C. Cipla
D. Sun Pharma

Ans:- A. Panacea Biotec

43. Who was the founder of the ‘Arya Samaj’ organisation?
A. Lokmanya Tilak
B. Ramakrishna
C. Dayanand Saraswati
D. Ishwar Chandra Vidyasagar

Ans:- C. Dayanand Saraswati

44. Which country is the host of the ‘International Election Visitors Programme (IEVP)’?
A. United States
B. India
C. Brazil
D. Japan

Ans:- B. India

45. Who has been appointed as chairperson of the High Powered Committee (HPC) on the Chardham project?
A. Ranjan Gogoi
B. AK Sikri
C. Sathasivam
D. R. M. Lodha

Ans:- B. AK Sikri

46. When was the ‘Telecom Regulatory Authority of India (TRAI) Act’ enacted?
A. 1992
B. 1997
C. 2000
D. 2010

Ans:- B. 1997

47. ‘ULPIN’, which was seen in the news, is a unique identification number related to which field?
A. Taxation
B. Land Resources
C. MSME
D. Drone Registration

Ans:- B. Land Resources

48. Which company is the largest Iron Ore Producer in India?
A. NMDC Limited
B. Hindalco Industries
C. Vedanta Limited
D. Coal India Limited

Ans:- A. NMDC Limited

49. Which institution announced that students can pursue two full-time academic programmes?
A. AICTE
B. UGC
C. NTA
D. IMA

Ans:- B. UGC

50. Which institution conducts the ‘Abhyaas’ programme to guide students in Competitive Examination?
A. ISRO
B. IIT-Kharagpur
C. All India Radio News
D. DD News

Ans:- C. All India Radio News

Share with:

Free Online Learning Platform where you can Learn English Grammar, Spoken English, Application writing, Letter writing, Essay writing, English Literature MCQ.

Leave a Comment