Jacobean to Restoration Period

Jacobean to Restoration Period Objective Questions:- The period from the Jacobean age to the Restoration is a long period of about a hundred years in the history of England. It was the period of the greatest socio-political and religious upheaval in the history of England.

Jacobean to Restoration Period Objective Questions

1. In which work of Milton does the following line occur?
“That with no middle flight intends to soar.”
A. L’Allegro
B. Il Penseroso
C. Paradise Lost
D. Lycidas

Ans:- C. Paradise Lost

2. Who wrote Areopagitica”?
A. Milton
B. Dryden
C. De Quincey
D. Spenser

Ans:- A. Milton

3. When did the civil war break out in England between the King and the Parliament?
A. 1628
B. 1633
C. 1637
D. 1642

Ans:- D. 1642

4. “It is he who in his own time and ever afterward provided a typical antithesis to Shakespeare.” Identify the writer for whom this statement has been made?
A. Christopher Marlowe
B. Ben Jonson
C. Phillip Sidney
D. George Chapman

Ans:- B. Ben Jonson

5. The Restoration Period is said to have started from:
A. 1660
B. 1625
C. 1645
D. 1676

Ans:- A. 1660

6. Macflecknoe is a poem composed by:
A. William Wycherley
B. Ben Jonson
C. John Dryden
D. John Milton

Ans:- C. John Dryden

7. “For God’s sake hold thy tongue and let me, love.” Such abrupt beginnings are characteristic of:
A. John Donne
B. Ben Jonson
C. Herbert
D. Dryden

Ans:- A. John Donne

8. The leaders of the metaphysical school were:
A. John Donne and Henry Vaughan
B. Ben Jonson and John Donne
C. George Herbert and Abraham Cowley
D. Henry Vaughan and Ben Jonson

Ans:- A. John Donne and Henry Vaughan

9. Pseudo Martyr is a work of:
A. George Herbert
B. Henry Vaughan
C. Abraham Cowley
D. John Donne

Ans:- D. John Donne

10. Cynthea’s Reve’s by Ben Jonson satirizes the humor of:
A. Church
B. Court
C. Contemporary society
D. None of the above

Ans:- B. Court

11. The unfinished work of Ben Jonson is :
A. The Penates
B. Catiline
C. Hue and Cry After Cupid
D. Sad Shepherd

Ans:- D. Sad Shepherd

12. Who is said to have first used the term ‘Metaphysics’?
A. John Donne
B. Matthew Arnold
C. Dr.Johnson
D. P.B.Shelley

Ans:- C. Dr.Johnson

13. Paradise Lost comprises :
A. 12 books
B. 16 books
C. 10 books
D. 24 books

Ans:- A. 12 books

14. Which of the following is not a work of Ben Jonson?
A. The Poetaster
B. The Silent Women
C. Bartholomew Fair
D. The Duke Milena

Ans:- D. The Duke Milena

15. Sejanus is a:
A. comedy
B. romance
C. elegy
D. tragedy

Ans:- D. tragedy

16. Who celebrated Cromwell’s return through an ode?
A. Ben Jonson
B. Andrew Marvell
C. John Milton
D. Robert Herrick

Ans:- B. Andrew Marvell

17. Which one of the following has written an ode to himself?
A. Ben Jonson
B. Abraham Cowley
C. Edmund Spenser
D. John Dryden

Ans:- A. Ben Jonson

18. Who has written an ‘Ode For Ben Jonson”?
A. Abraham Cowley
B. Andrew Marvell
C. Robert Herrick
D. John Donne

Ans:- C. Robert Herrick

19. Which of the following is untrue about Puritanism?
A. The Puritans rejected the Anglican Church
B. Satirical references to Puritans are available in Shakespeare’s plays
C. The Puritans insisted on the purity of body more than the purity of soul
D. They considered beauty and worldly pleasures as traps of evil

Ans:- C. The Puritans insisted on the purity of body more than the purity of soul

20. A famous lyric opens with the following line :
‘Drink to me only with thine eyes
Who is the writer of this song?
A. Thomas Dekker
B. John Donne
C. Ben Jonson
D. Thomas Heywood

Ans:- C. Ben Jonson

21. What is the meaning of L’Allegro?
A. a melancholy man
B. a happy man
C. a man pining for love
D. a God-fearing man

Ans:- B. a happy man

22. ‘To scorn delights and lives laborious days’
This line is from Milton’s Lycidas. Who is the poet referring to here?
A. His friend Edward King on whose death this elegy is written
B. To himself
C. To his patron, Cromwell
D. To the King of England

Ans:- A. His friend Edward King on whose death this elegy is written

23. The poets who sided with King Charles-I against the Parliament are called:
A. Caroline poets
B. Cavalier poets
C. Metaphysical poets
D. Both A and B

Ans:- D. Both A and B

24. Dryden wrote an elegy on the death of Cromwell. Choose its correct title:
A. A Requiem on the Death of Cromwell
B. A Tribute to Cromwell
C. Heroic Stanzas on the Death of Cromwell
D. Lamentation on the Death of Cromwell

Ans:- C. Heroic Stanzas on the Death of Cromwell

25. What kind of elegy is ‘Lycidas’?
A. An elegy of personal grief
B. A pastoral elegy
C. A conventional elegy
D. A classical elegy

Ans:- B. A pastoral elegy

26. John Donne was ordained into the Anglican Church in :
A. 1611
B. 1612
C. 1618
D. 1615

Ans:- D. 1615

27. John Donne fell in love with the niece of Lord Egerton named:
A. Anne More
B. Fanny Burney
C. Katherine
D. Celia

Ans:- A. Anne More

28. ‘A Valediction, Forbidding Mourning’ is composed by:
A. John Milton
B. John Dryden
C. John Donne
D. Ben Jonson

Ans:- C. John Donne

29. The famous typical character ‘Sir Giles Overreach’ is found in Phillip Massinger’s:
A. The City Madam
B. A New Way to Pay Old Debts
C. The Unnatural Combat
D. None of the above

Ans:- B. A New Way to Pay Old Debts

30. Who did Marston collaborate with in writing the play Eastward Hoe in 1605?
A. Thomas Dekker
B. George Chapman
C. Ben Jonson
D. Both B and C

Ans:- D. Both B and C

31. “Here lies my wife, here let her rest!
Now she is at rest, and so am I!”
This was a proposed epitaph to be engraved on the tomb
of his wife. Who was that poet?
A. Phillip Messinger
B. John Dryden
C. Ben Jonson
D. Thomas Heywood

Ans:- B. John Dryden

32. Samuel Butler’s Hudibras is a satire on:
A. Restoration of kingship
B. Contemporary social life
C. Puritanism
D. Contemporary poetry

Ans:- C. Puritanism

33. Name the woman whom Samson Agonistes loved and who betrayed him in Milton’s play ‘Samson Agonistes’:
A. Delilah
B. Helen
C. Diana
D. Prospice

Ans:- A. Delilah

34. One of the following comedies of humour is not written by Ben Jonson. Identify it:
A. Every Man In His Humour
B. Every Man Out of His Humour
C. Humour Out of Breath
D. The Silent Women

Ans:- C. Humour Out of Breath

35. John Marston wrote a Comedy of Humour. Identify it :
A. Humorous Day’s Mirth
B. Eastward Hoe
C. Humour Out of His Breath
D. Malcontent

Ans:- D. Malcontent

36. Who does Ben Jonson ridiculed in his play The Poetaster?
A. The poets who posed to be critics
B. The inferior poets of his day
C. The poets who tried to write plays also
D. The playwrights who wrote humour comedies after his style

Ans:- B. The inferior poets of his day

37. In which comedy of Ben Jonson does Bobadil appear as a character?
A. Every Man in His Humour
B. Every Man Out of His Humour
C. The Alchemist
D. Volpone or The Fox

Ans:- A. Every Man in His Humour

38. One of the following characters does not appear in Ben Jonson’s ‘Every Man in His Humour’. Identify it:
A. Knowell
B. Downright
C. Brainworm
D. Highbrow

Ans:- D. Highbrow

39. Which metaphysical poet does T.S. Eliot refer to when he says that the special quality of his verse is ‘the quality of civilisation, of a traditional habit of life?
A. Robert Herrick
B. Richard Lovelace
C. Abraham Cowley
D. Andrew Marvell

Ans:- D. Andrew Marvell

40. Mosca is an important character in Ben Jonson’s:
A. Sejanus
B. Volpone or the Fox
C. The Alchemist
D. The Devil As An As

Ans:- B. Volpone or the Fox

41. Charles-II brought with him low morals and high fashions of the :
A. Spanish Court
B. Scottish Court
C. French Court
D. German Court

Ans:- C. French Court

42. The Elegie in praise of John Donne was written by:
A. Thomas Carew
B. Henry Vaughan
C. Andrew Marvell
D. Abraham Cowley

Ans:- A. Thomas Carew

43. The main plank of Aeropagitica’s argument was for the freedom of:
A. Worship
B. Movement
C. Press
D. Forming a political party

Ans:- C. Press

44. Which is the correct chronological sequence?
A. Spenser-Chaucer-Milton-Donne
B. Spenser-Wordsworth-Tennyson-T.S.Eliot
C. Milton-Shakespeare-Philip Larkin -Keats
D. Auden-Eliot-Shelley-Keats

Ans:- B. Spenser-Wordsworth-Tennyson-T.S.Eliot

45. Who among the following wrote the following as his objective? I’ll strip the ragged follies of time naked, as at their birth, and with a whip of steel, print wounding lashes in their iron ribs’:
A. John Donne
B. Ben Jonson
C. John Milton
D. John Dryden

Ans:- B. Ben Jonson

46. Nothing can be more fine, manly, and unaffected. Coleridge wrote this about the poetry of one of the following poets. Identify him:
A. Richard
B. Thomas Carew
C. Andrew Marvell
D. George Herbert

Ans:- D. George Herbert

47. “Stone walls do not a prison make,
Nor iron bars a cage”.
Who wrote the above lines?
A. Izaak Walton
B. George Herbert
C. Richard Lovelace
D. John Heywood

Ans:- C. Richard Lovelace

48. Which of the following is not one of the songs of Thomas Carew?
A. The Bud
B. The Rapture
C. Ask Me No More
D. To Celia

Ans:- A. The Bud

49. Name the critic who found Milton’s poetry harsh and unequal with little music :
A. Charles Lamb
B. Matthew Arnold
C. Samuel Taylor Coleridge
D. Samuel Johnson

Ans:- D. Samuel Johnson

50. What could be another name for Renaissance?
A. The New Learning
B. The Reformation
C. The Protestantism
D. Humanism

Ans:- A. The New Learning

51. Who wrote the biography of John Donne?
A. Andrew Marvell
B. Thomas Carew
C. Izaak Walton
D. John Dryden

Ans:- C. Izaak Walton

52. Which work of John Donne is considered anti-catholic work?
A. Ignatius His Conclave
B. Pseudo-Martyr
C. Biathanatos
D. Devotions on Emergent Occasions

Ans:- B. Pseudo-Martyr

53. How old was John Donne when Elizabeth died?
A. Twenty seven years
B. Twenty eight years
C. Twenty nine years
D. Thirty-one years

Ans:- D. Thirty-one years

54. Milton’s Comus is an :
A. elegy
B. masque
C. ballad
D. epic

Ans:- B. masque

55. Who said that he thought it “base that I should travel about at my case for the cultivation of my mind while my fellow-citizens at home were fighting for liberty?
A. John Heywood
B. Thomas Shadwell
C. John Milton
D. John Dryden

Ans:- C. John Milton

56. What is Samson Agonistes written by John Milton?
A. an epic
B. a poetic play
C. an elegy
D. a ballad

Ans:- B. a poetic play

57. “A mind not to be changed by place or time.
The mind is its own place and in itself
Can make a Heaven of Hell, a Hell of Heaven.”
Who said these lines?
A. Satan
B. Adam
C. God
D. Eve

Ans:- A. Satan

58. “Just are the ways of God,
And justifiable to man
Unless there be think God all.
” Which work Milton contains the above lines?
A. Comus
B. Samson Agonistes
C. Ode Christ’s Nativity
D. Lycidas

Ans:- B. Samson Agonistes

59. Milton was nick-named as ‘The Lady of Christ’s because:
A. he was shy like a dame
B. he was extremely modest and polite
C. he was most fashionably dressed
D. he had an exceedingly fair complexion

Ans:- D. he had an exceedingly fair complexion

60. How many sonnets did Milton write in all?
A. Sixteen
B. Twenty-four
C. Eighteen
D. Seventeen

Ans:- B. Twenty-four

61. Which book of ‘Paradise Lost’ begins with an invocation light?
A. Book-II
B. Book-III
C. Book-IV
D. Book-V

Ans:- B. Book-III

62. Milton says, “As good almost kill a man as kills a good book; who kills a man kills a reasonable creature, God’s image, but he who destroys a book kills reason itself.
” Wherefrom have these lines been taken?
A. Areopagitica
B. Tractate Education
C. Apology for Smectymnuus
D. The Reason of Church Government

Ans:- A. Areopagitica

63. After reading the manuscript Paradise Lost a friend Milton remarked, “Thou hast said much here Paradise but what hast thou say of “Paradise Found”. This remark prompted Milton to write Paradise Regained. this friend?
A. H. Lawes
B. Sir Henry Vane
C. Thomas Ellwood
D. Hallam

Ans:- C. Thomas Ellwood

64. Compared to Paradise Lost, Paradise Regained is less significant and more:
A. liberal
B. puritan
C. religious
D. secular

Ans:- B. puritan

65. Who called Milton ‘the mighty-mouthed inventor of harmonies’?
A. Dryden
B. Johnson
C. Wordsworth
D. Tennyson

Ans:- D. Tennyson

66. How many characters does George Herbert’s The Country Person deal with in its thirty-seven essays?
A. Three
B. One
C. Twenty-seven
D. Fourteen

Ans:- B. One

67. “Methought I saw my late espoused saint, Brought to me like Alcestis from the grave.” These lines are from Milton’s On His Deceased Wife. Name the wife of Milton referred to here :
A. Catherine Woodcock
B. Mary Powell
C. Elizabeth Minshull
D. Not to any particular wife

Ans:- A. Catherine Woodcock

68. Who wrote the sonnet To The Nightingale?
A. John Keats
B. P. B. Shelley
C. John Milton
D. Richard Crashaw

Ans:- C. John Milton

69. In Jonson’s Every Man in His Humour who is the jealous husband?
A. Kitly Merchant
B. Matthew
C. Stephen
D. Edward Knowell

Ans:- A. Kitly Merchant

70. Richard Crashaw was greatly influenced by an Italian poet:
A. Seneca
B. Marino
C. Plebius
D. Trebonius

Ans:- B. Marino

71. Crashaw’s catholic mysticism and troubled life find a prominent place in his :
A. The Weeper
B. Steps to the Temple
C. The Delights of the Muses
D. Hymn to Saint Theresa

Ans:- D. Hymn to Saint Theresa

72. What is the most significant contribution of Crashaw to the literary world?
A. Steps to the Temple
B. Hymn to Saint Theresa
C. The Weeper
D. The Delights of the Muses

Ans:- B. Hymn to Saint Theresa

73. Henry Vaughan called himself:
A. The Iscanus
B. The Dynast
C. The Silurian
D. The Regus

Ans:- C. The Silurian

74. The character writers of the early 17th century mostly followed the Greek Writer :
A. Theophrastus
B. Plato
C. Longinus
D. Homer

Ans:- A. Theophrastus

75. The Swan of the Usk is a reference to the native river in a collection of poems Olar Iscanus by:
A. Richard Crashaw
B. Henry Vaughan
C. Andrew Marvell
D. Abraham Cowley

Ans:- B. Henry Vaughan

76. The Retreat, The World, and The Shower are the poems of:
A. Thomas Fuller
B. John Dryden
C. John Milton
D. Henry Vaughan

Ans:- B. Henry Vaughan

77. Which metaphysical poet accompanied Queen Maria into exile in Paris from 1644 to 1646?
A. Henry Vaughan
B. Andrew Marvell
C. Abraham Cowley
D. John Donne

Ans:- C. Abraham Cowley

78. Name the poet who was the tutor to the daughter of Lord Fairfax and Cromwell’s ward :
A. Izaak Walton
B. Thomas Carew
C. Andrew Marvell
D. Thomas Browne

Ans:- C. Andrew Marvell

79. Name the collection of poems by Abraham Cowley which contains Pindaric Odes and elegies on William Harvey:
A. Poetical Blossoms
B. Davideis
C. Poems
D. None of the above

Ans:- A. Poetical Blossoms

80. Name the poet whose poetry shows the conflicts between the schools of Spenser and Donne:
A. Thomas Carew
B. Andrew Marvell
C. Abraham Cowley
D. Henry Vaughan

Ans:- B. Andrew Marvell

81. Which of the following is not a work of John Milton?
A. Arcades
B. Eikonoklastes
C. Defensio Prose
D. Nero

Ans:- D. Nero

82. Only one line “Death thou shall be dead” sums up the whole spirit of his writing. Whose?
A. Ben Jonson
B. John Donne
C. George Herbert
D. R. Crashaw

Ans:- B. John Donne

83. Out of the following poets of the Puritan age who called themselves ‘Sons of Ben’?
A. Robert Herrick
B. Thomas Carew
C. Andrew Marvell
D. All of the above

Ans:- D. All of the above

84. John Milton wrote a poem when he was still a student at Cambridge. Name that poem:
A. L’Allegro
B. Lycidas
C. On the Morning of Christ’s Nativity
D. Il Penseroso

Ans:- C. On the Morning of Christ’s Nativity

85. How many books are there in Paradise Regained?
A. Twelve
B. Four
C. Eight
D. Ten

Ans:- B. Four

86. Name the hero of Paradise Regained:
A. Christ
B. Satan
C. The Puritan Church
D. None of the above

Ans:- A. Christ

87. ‘They also serve who only stand and wait’. Name the poem of Milton from which this line has been taken?
A. On His Blindness
B. On His Deceased Wife
C. To the Nightingale
D. On the Same

Ans:- A. On His Blindness

88. The plot of Samson Agonistes is taken from:
A. The New Testament
B. Greek Mythology
C. Plutarch’s Lives
D. The Book of Judge

Ans:- D. The Book of Judge

89. What is the literary form used in Samson Agonistes?
A. Prose
B. iambic pentameter
C. Blank Verse
D. Heoric Stanza

Ans:- C. Blank Verse

90. Among the following who visited Samson in the Philistine prison?
A. Delilah, his wife
B. Manoa, his father
C. Harapha, the braggart
D. All the above

Ans:- D. All the above

91. “Who shall, from this dungeon, raise
A soul enslaved so many ways?
With bolts of Bones, that fetter’d stands
In feet, and manacled in hands….”.
Name the poem of Marvell from which the above lines have been taken:
A. The Rehearsal Transposed
B. A Dialogue Between the Soul and Body
C. Miscellaneous Poem
D. None of the above

Ans:- B. A Dialogue Between the Soul and Body

92. Name the unfinished epic of Abraham Cowley:
A. A Poem on the Late Civil War
B. Davideis
C. Poetical Blossoms
D. None of the above

Ans:- A. A Poem on the Late Civil War

93. Whose Pindaric Odes influenced the poetry of the 18th Century?
A. Richard Crashaw
B. Thomas Fuller
C. Edward Hyde
D. Abraham Cowley

Ans:- D. Abraham Cowley

94. Who wrote He That Loves a Rosy Cheek?
A. Jeremy Taylor
B. Richard Crashaw
C. Thomas Carew
D. Henry Vaughan

Ans:- C. Thomas Carew

95. What form does Satan take when he comes to tempt 111. Na Christ in Paradise Regained?
A. An Angel
B. An aged man
C. A serpent
D. None of the above

Ans:- B. An aged man

96. Which Greek author’s model did Milton follow in writing Samson Agonistes?
A. Sophocles
B. Seneca
C. Euripides
D. Aristotle

Ans:- A. Sophocles

97. In which year was ‘Paradise Lost’ first published?
A. 1641
B. 1667
C. 1668
D. 1669

Ans:- B. 1667

98. Who directs Satan to the earth in Paradise Lost?
A. Gabriel
B. Sun
C. Raphael
D. Uriel

Ans:- D. Uriel

99. John Milton was born in :
A. 1607
B. 1608
C. 1609
D. 1610

Ans:- B. 1608

100. Name the writer of the Essay On Solitude:
A. Thomas Carew
B. Robert Herrick
C. John Donne
D. Abraham Cowley

Ans:- D. Abraham Cowley

101. Sophonisba and The Initiative Countess are the works of:
A. John Heywood
B. John Marston
C. John Ford
D. Richard Lovelace

Ans:- B. John Marston

102. Name the writer who was the court musician and general provider of entertainments to Henry-VIII :
A. Izaak Walton
B. John Ford
C. George Herbert
D. John Heywood

Ans:- D. John Heywood

103. Which of the following is written by John Heywood?
A. Love’s Sacrifice
B. The Silent Women
C. A Priest to the Temple
D. The Four P’s

Ans:- D. The Four P’s/p>

104. ‘The Four P’s’ is a/an :
A. dialogue
B. romance
C. elegy
D. satire

Ans:- A. dialogue

105. The three characters, out of four, in The Four P’s are a Pedlar, a Pardoner, a Pothecary. Who is the fourth one?
A. a Priest
B. a Palmer
C. A Parson
D. a Philosopher

Ans:- B. a Palmer

106. Name the writer of T’is a Pity She’s a Whore:
A. John Heywood
B. Philip Massinger
C. John Ford
D. John Herbert

Ans:- C. John Ford

107. Perkin Warbeck is a………play.
A. comic history
B. tragic history
C. literary history
D. masque

Ans:- B. tragic history

108. Which work of John Ford was collaborated by Dekker and Rowley?
A. The Broken Heart
B. Lover’s Melancholy
C. Love’s Sacrifice
D. The Witch of Edmonton

Ans:- D. The Witch of Edmonton

109. Who among the following is not one of the religious poets of the Jacobean period?
A. Henry Vaughan
B. George Herbert
C. A. Cowley
D. Crashaw

Ans:- C. A. Cowley

110. When was John Ford’s The Broken Heart written?
A. 1633
B. 1623
C. 1634
D. 1638

Ans:- A. 1633

111. Name the friend of George Herbert who got his poetry published soon after his death:
A. Nicholas Ferrar
B. Nicolas Louka
C. Nicholas John
D. Nicholas Barry

Ans:- A. Nicholas Ferrar

112. George Herbert’s The Temple had a considerable influence on
A. John Heywood
B. Philip Massinger
C. John Ford
D. Richard Crashaw

Ans:- D. Richard Crashaw

113. Pick the odd one out :
A. Puritan Age
B. Augustan Age
C. Jacobean Age
D. Caroline Age

Ans:- B. Augustan Age

114. The 17th century was marked by the downfall of:
A. Romanticism
B. Classicism
C. Renaissance spirit
D. Pseudo-classicism

Ans:- C. Renaissance spirit

115. Which movement is considered as the second and greater Renaissance?
A. Aesthetic Movement
B. Puritan Movement
C. Oxford Movement
D. Romantic Movement

Ans:- B. Puritan Movement

116. What became popular at the beginning of the 17th century?
A. Pepy’s Diary
B. Dryden’s drama
C. Shakespeare’s sonnets
D. Milton’s sonnets

Ans:- A. Pepy’s Diary

117. The poetry full of conceits, exaggerations, far-fetched similes, and metaphors is known as:
A. Puritan poetry
B. Pre-Raphaelite poetry
C. Metaphysical poetry
D. Classical poetry

Ans:- C. Metaphysical poetry

118. The term ‘Metaphysical’ was coined in:
A. Life of Milton
B. Lives of the Poeta
C. The Progress of the Soul
D. An Essay on Dramatic Poesy

Ans:- B. Lives of the Poeta

119. The most popular Cavalier lyricist was:
A. Carew
B. Lovelace
C. Suckling
D. Herrick

Ans:- D. Herrick

120. “He that loves a rosy cheek
Or a coral lip admires,
Or from star-like eyes doth seek
Fuel to maintain his fires”
This song is written by:
A. Andrew Marvell
B. Lovelace
C. Thomas Carew
D. John Donne

Ans:- B. Lovelace

121. Who published a ‘Life’ of George Herbert in 1651?
A. John Ford
B. Izaak Walton
C. John Heywood
D. Philip Massinger

Ans:- B. Izaak Walton

122. The Compleat Angler is ostensibly designed for the instruction of fishermen. Name the writer of this work:
A. Izaak Walton
B. Sir John Suckling
C. John Heywood
D. Philip Massinger

Ans:- A. Izaak Walton

123. There is a conversation among…….. ……. …… in the Compleat Angler:
A. angler, farmer, hunter
B. angler, hunter, carpenter
C. angler, falconer, cobbler
D. angler, falconer, hunter

Ans:- D. angler, falconer, hunter

124. Name the soldier-poet who was associated with the royalist cause during the civil war:
A. Thomas Carew
B. Richard Lovelace
C. Sir John Suckling
D. Herrick

Ans:- C. Sir John Suckling

125. Sir John Suckling was believed to have paid…….from his own pocket to have 100 cavalrymen decked out in striking uniforms for the civil war against the Scots in 1639:
A. £ 1,200
B. £ 12,000
C. £15,000
D. £ 17,000

Ans:- B. £ 12,000

126. One of the following prose works of the Puritan period influenced Dr Johnson, Sterne and Charles Lamb. Name it
A. Vulgar Errors by Sir Thomas Brown
B. Anatomy of Melancholy by Robert Burton
C. Essay by Francis Bacon
D. The Compleat Angler by Izaak Walton

Ans:- B. Anatomy of Melancholy by Robert Burton

127. Alaura is the most important play of:
A. Sir John Suckling
B. Izaak Walton
C. Thomas Carew
D. George Herbert

Ans:- A. Sir John Suckling

128. Whose lyrics are composed in anti-Petrarchan style?
A. Ben Jonson
B. John Donne
C. Thomas Carew
D. Sir John Suckling

Ans:- B. John Donne

129. Lucasta is a collection of poems composed by:
A. Herrick
B. Samuel Butler
C. Richard Lovelace
D. Thomas Heywood

Ans:- C. Richard Lovelace

130. Lucasta appeared in:
A. 1646
B. 1649
C. 1650
D. 1652

Ans:- B. 1649

131. Who gave a commentary preface to Lucasta?
A. Andrew Marvell
B. Thomas Heywood
C. Philip Massinger
D. Sir John Suckling

Ans:- A. Andrew Marvell

132. Name the writer of To Althea, From Prison.
A. Sir John Suckling
B. Abraham Cowley
C. Richard Lovelace
D. Andrew Marvell

Ans:- C. Richard Lovelace

133. As thou shalt adore,
I could not love thee, dear so much
Loved I not Honour more.
These lines are from
A. The True Beauty
B. Hesperides
C. Thought in a Garden
D. Lucasta

Ans:- D. Lucasta

134. Thought in a Garden is written by:
A. Carew
B. Marvell
C. Herrick
D. Donne

Ans:- B. Marvell

135. He was a physician poet who studied medicine at Montpelier, Padua and Leiden. Name that poet.
A. Edward Hyde
B. Sir Thomas Browne
C. Thomas Carew
D. Andrew Marvell

Ans:- B. Sir Thomas Browne

136. Religio Medici appeared in:
A. 1642
B. 1643
C. 1644
D. 1645

Ans:- A. 1642

137. Which one of the following is not written by Sir Thomas Browne?
A. Religio Medici
B. Urn Burial
C. Davideis
D. Christian Morals

Ans:- C. Davideis

138. Vulgar Errors was written by:
A. Thomas Carew
B. John Donne
C. Robert Herrick
D. Sir Thomas Browne

Ans:- D. Sir Thomas Browne

139. Who wrote Hydrotaphia or Urn Burial inspired by the discovery of some fifty urns in the neighbourhood?
A. Thomas Fuller
B. John Milton
C. Thomas Browne
D. Izaak Walton

Ans:- C. Thomas Browne

140. Which of the following works of Sir Thomas Browne was written in 1658?
A. Religio Medici
B. Vulgar Errors
C. The Garden of Cyrus
D. All the three above

Ans:- C. The Garden of Cyrus

141. He was not only a poet but also the Earl of Clarendon whose work in history has been greatly appreciated. Name him.
A. George Herbert
B. Edward Hyde
C. Sir Thomas Suckling
D. Thomas Carew

Ans:- B. Edward Hyde

142. History of the Great Rebellion and Civil Wars in England was written by…and in which year?
A. Thomas Carew in 1704
B. Thomas Browne in 1689
C. Thomas Suckling in 1695
D. Edward Hyde in 1704

Ans:- D. Edward Hyde in 1704

143. Which religious writer was caught by the Parliament troops in 1645?
A. Thomas Fuller
B. Abraham Cowley
C. Jeremy Taylor
D. Andrew Marvell

Ans:- C. Jeremy Taylor

144. Which poet, out of the following, is hailed as the Shakespeare of divines?
A. John Dryden
B. Jeremy Taylor
C. John Milton
D. Sir Thomas Browne

Ans:- B. Jeremy Taylor

145. Liberty of Prophesying is a work of:
A. Abraham Cowley
B. Jeremy Taylor
C. Andrew Marvell
D. Samuel Butler

Ans:- B. Jeremy Taylor

146. Which book of Jeremy Taylor was so famous that at one time it was read in almost every home of England?
A. The Holy Living
B. The Holy Dying
C. Liberty of the Prophesying
D. The Holy Living and Dying

Ans:- A. The Holy Living

147. This poet is best remembered even today for his ‘Worthies of England. Name the poet :
A. Jeremy Taylor
B. John Donne
C. Thomas Fuller
D. Sir John Suckling

Ans:- A. The Holy Living

148. The History of Holy War is a work of:
A. Edward Hyde
B. Thomas Fuller
C. Jeremy Taylor
D. Thomas Carew

Ans:- B. Thomas Fuller

149. The Church History of Britain was written by Thomas Fuller in:
A. 1639
B. 1649
C. 1655
D. 1645

Ans:- C. 1655

150. Richard Crashaw was a:
A. Puritan
B. Anglican
C. Catholic
D. Athenian

Ans:- C. Catholic

151. Revenge is a wild kind of justice. Who said this?
A. Bacon
B. Hazlitt
C. Lamb
D. Dryden

Ans:- A. Bacon

152. Dryden was the Poet Laureate from:
A. 1664-89
B. 1668-89
C. 1669-89
D. 1670-89

Ans:- B. 1668-89

153. Dryden belonged to a rich……………family.
A. Puritan
B. Catholic
C. Protestant
D. None of the above

Ans:- A. Puritan

154. Dryden got married to the daughter of:
A. The Earl of Clarendon
B. The Earl of Sussex
C. The Earl of Berkshire
D. The Earl of Yorkshire

Ans:- C. The Earl of Berkshire

155. Absalom and Achitoph l is a work of Dryden. It is a:
A. political satire
B. lyrical ballad
C. religious carol
D. social satire

Ans:- A. political satire

156. Dryden was the master of:
A. blank verse
B. heroic stanza
C. Spenserian stanza
D. heroic couplet

Ans:- D. heroic couplet

157. In early youth, Dryden was greatly influenced by:
A. Milton
B. Cowley
C. Donne
D. Marvell

Ans:- B. Cowley

158. Dryden eulogized Oliver Cromwell in :
A. Heroic Stanzas
B. Panegyric
C. The Medal
D. Astrea Redux

Ans:- A. Heroic Stanzas

159. An important element in Dryden’s satire is his dexterity in handling the:
A. blank verse
B. sonnet
C. heroic couplet
D. none of the above

Ans:- C. heroic couplet

160. ‘I admire Dryden’s talents and genius greatly, but he is not a poetical genius.’ Who said this for Dryden?
A. Walter Scott
B. William Wordsworth
C. Coleridge
D. Alexander Pope

Ans:- B. William Wordsworth

161. A satire by Dryden, chiefly personal in content and not very great as a work of art, but still immensely popular in its times were:
A. Hudibras
B. McFlecknoe
C. Absalom and Achitophel
D. The Medal

Ans:- D. The Medal

162. Dryden’s All for Love is a transitional play, showing the feature of both, the heroic play and the
A. comedy of humor
B. sentimental comedy
C. sentimental tragedy
D. restoration comedy

Ans:- C. sentimental tragedy

163. Dryden played the role of an opportunist by welcoming Charles-II in one of his works. Name that work.
A. The Medal
B. Astrea Redux
C. Religio Laici
D. The Fables

Ans:- B. Astrea Redux

164. Dryden welcomed the return of the king in:
A. Panegyric
B. The Hind and the Panther
C. The Medal
D. None of the above

Ans:- A. Panegyric

165. Dryden described the great London fire and war with England in:
A. The Indian Emperor
B. Alexander’s Feast
C. Annus Mirabilis
D. None of the above

Ans:- C. Annus Mirabilis

166. The Hind and the Panther by John Dryden are:
A. devotional songs
B. political poems
C. religious poems
D. didactic poems

Ans:- D. didactic poems

167. Dryden’s Alexander Feast is known to be excellent:
A. elegy
B. Pindaric ode
C. satire
D. lyrical poem

Ans:- B. Pindaric ode

168. In Absalom and Achitophel Dryden defended the king against the Earl of Shaftsbury.
A. Duke of Buckingham
B. Achitophel
C. Absalom
D. Zimri

Ans:- B. Achitophel

169. ……is a series of translations from Homer, Ovid, Boccaccio, and Chaucer by John Dryden.
A. Alexander’s Feast
B. MacFlecknoe
C. The Fables
D. The Conquest of Granada

Ans:- C. The Fables

170. The Indian Emperor, The Conquest Granada, and Aurengzebe are the heroic dramas, Dryden, on the grand model of the French Dramatist.
A. Corneille
B. Maupassant
C. Collier Shun
D. None of the above

Ans:- A. Corneille

171. When was The Rival Ladies written by Dryden?
A. 1662
B. 1665
C. 1663
D. 1669

Ans:- C. 1663

172. When was John Dryden born?
A. 1631
B. 1632
C. 1633
D. 1634

Ans:- A. 1631

173. Which one of the following is not a play by Dryden?
A. The Wild Gallant
B. Don Sebastian
C. Love Triumphant
D. The Comical Revenge

Ans:- D. The Comical Revenge

174. In which of Dryden’s poems does the following line occur? ‘Love is that madness which all lovers have.’
A. Aurangzeb
B. The Conquest of Granada
C. The Hind and the Panther
D. Absalom and Achitophel

Ans:- B. The Conquest of Granada

175. In which work of Dryden does the following chorus appear?
‘With ravish’d ears
The monarch’s ears
Assumes the god,
Affects god,
Affects to nod,
And seems to shake the sphere’.
A. All for Love
B. Alexander’s Feast
C. Annus Mirabilis
D. The Conquest of Granada

Ans:- B. Alexander’s Feast

176. Love in a Tub by George Etheredge is partly composed in :
A. Iambic pentameter
B. blank verse
C. heroic couplets
D. rhyming couplets

Ans:- D. rhyming couplets

177. Who wrote She Would If She Could?
A. Wycherley
B. Dryden
C. George Etheredge
D. John Vanbrugh

Ans:- C. George Etheredge

178. She Would If She Could show the influence of:
A. Moliere
B. Corneille
C. Farquhar
D. Vanbrugh

Ans:- A. Moliere

179. Identify the writer who is popularly known as ‘Gentleman George’ by his contemporaries :
A. George Herbert
B. George Etheredge
C. George Farquhar
D. George Peele

Ans:- B. George Etheredge

180. Who wrote The Man of Mode in 1671?
A. John Ford
B. William Wycherley
C. Robert Herrick
D. George Etheredge

Ans:- D. George Etheredge

181. Name the writer who befriended Earl of Rochester, Sir George Etheredge, and Sir Charles Sedley.
A. William Congreve
B. William Wycherley
C. Thomas Shadwell
D. Nathaniel Lee

Ans:- B. William Wycherley

182. Wycherley dedicated one of his works to the Duchess of Cleveland, one of the mistresses of Charles II. Name it :
A. The Country Wife
B. The Plain Dealer
C. The Gentleman Dancing Master
D. Love in a Wood

Ans:- D. Love in a Wood

183. Wycherley’s The Plain Dealer is a:
A. philosophic Poem
B. tragedy
C. satire
D. masque

Ans:- C. satire

184. …….. is the greatest comedy writer of the Restoration Period:
A. William Congreve
B. William Wycherley
C. George Farquhar
D. John Dryden

Ans:- A. William Congreve

185. ‘The Way of the World’ was written by Congreve in :
A. 1700
B. 1701
C. 1702
D. 1703

Ans:- A. 1700

186. The Relapse’ is a satire in response to Colley Cibber’s reform comedy ‘Love’s Last Leaf. Who is its author?
A. George Farquhar
B. Thomas Otway
C. John Vanbrugh
D. Thomas Browne

Ans:- C. John Vanbrugh

187. John Vanbrugh was a dramatist and a/an :
A. poet
B. architect
C. prose writer
D. novelist

Ans:- B. architect

188. Pick the odd one out
A. The Provoked Wife
B. The Country House
C. A Journey to London
D. The Old Bachelor

Ans:- D. The Old Bachelor

189. ‘The Recruiting Officer’ is a work of:
A. Sir John Vanbrugh
B. Thomas Otway
C. Thomas Shadwell
D. George Farquhar

Ans:- D. George Farquhar/p>

190. Who superseded John Dryden as Poet Laureate?
A. John Crowne
B. Nathaniel Lee
C. Thomas Shadwell
D. Thomas Otway

Ans:- C. Thomas Shadwell

191. Name the play of Thomas Shadwell which is based on ‘Les Facheux’ of Moliere?
A. The Virtuoso
B. The Sullen Lovers
C. Bury Fair
D. The Squire of Alsastia

Ans:- B. The Sullen Lovers

192. In which of his works does Shadwell satirize contemporary folly and knavery?
A. The Medal of John Bayes
B. Epsom Wells
C. The Sullen Lovers
D. Bury Fair

Ans:- A. The Medal of John Bayes

193. Name the play of Thomas Otway wherein the famous actress Elizabeth Barry made her maiden entry.
A. The Atheist
B. Orphan
C. Don Carlos
D. Alcibiades

Ans:- D. Alcibiades

194. ‘Venice Preserved’ is a tragedy by Thomas Otway written in:
A. Prose
B. Blank verse
C. Couplets
D. None of the above

Ans:- B. Blank verse

195. Which of the following is not a work of Nathaniel Lee?
A. Nero
B. The Unhappy Marriage
C. The Rival Queen
D. Gloriana

Ans:- B. The Unhappy Marriage

196. Which play of Nathaniel Lee was banned because it was considered politically dangerous?
A. Nero
B. Sophonisba
C. Lucius Funius Brutus
D. The Rival Queens

Ans:- C. Lucius Funius Brutus

197. ‘Calisto’ by John Crowne is a:
A. masque
B. satire
C. tragedy
D. comedy

Ans:- A. masque

198. Which of the following is not a work of John Crowne?
A. Juliana
B. The Destruction of Jerusalem
C. The Country Wit
D. A Plot Discovered

Ans:- D. A Plot Discovered

199. ‘Sylva’ and ‘Terra’ are probably the first books of their kind on :
A. fishing and hunting
B. pottery and weaving
C. masonry and architecture
D. forestry and farming

Ans:- D. forestry and farming

200. Pepys was a famous
A. playwright
B. pamphleteer
C. diarist
D. humourist

Ans:- C. diarist

201. Which of the following arrangements of the writers is in the correct chronological sequence?
A. Milton-Carew-Crashaw-Dryden
B. Milton-Crashaw-Carew-Dryden
C. Milton-Dryden-Crashaw-Carew
D. Carew-Crashaw-Milton-Dryden

Ans:- A. Milton-Carew-Crashaw-Dryden

202. Which of the following arrangements of the English plays is in the correct chronological order?
A. The Rival Ladies-Samson Agonistes-The Provoked Wife-The Old Bachelor.
B. The Old Bachelor-The Provoked Wife-Samson Agonistes- The Rival Ladies.
C. Samson Agonistes-The Rival Ladies-The Old Bachelor The Provoked Wife.
D. The Provoked Wife-The Rival Ladies-The Old Bachelor-Samson Agonistes.

Ans:- C. Samson Agonistes-The Rival Ladies-The Old Bachelor The Provoked Wife.

203. Which of the following arrangements is in the correct chronological order?
A. The City Madam-The Mistress-Antonio and Mellida-Love’s Sacrifice.
B. Antonio Mellida-The City Madam-Love’s Sacrifice. The Mistress
C. Love’s Sacrifice-Antonio and Mellida-The Mistress-The City Madam.
D. The Mistress-Love’s Sacrifice-The City Madam-Antonio and Melinda.

Ans:- B. Antonio Mellida-The City Madam-Love’s Sacrifice. The Mistress

204. Which of the following arrangements of Milton’s works is in the correct chronological order?
A. Areopagitica-Lycidas-Comus-L’ Allegro.
B. Lycidas-Areopagitica-L’ Allegro-Comus.
C. L’Allegro-Comus Lycidas-Areopagitica
D. Comus-L’ Allegro-Areopagitica-Lycidas.

Ans:- C. L’Allegro-Comus Lycidas-Areopagitica

205. Which of the following arrangements of Dryden’s works is in chronological order?
A. Aurengzebe-Love Triumphant-The Wild Gallant -The Rival Ladies
B. Love Triumphant-Aurengzebe – The Rival Ladies-The Wild Gallant
C. The Wild Gallant-Love Triumphant-The Rival Ladies-Aurangzeb
D. The Wild Gallant-The Rival Ladies-Aurangzebe-Love Triumphant.

Ans:- B. Love Triumphant-Aurengzebe – The Rival Ladies-The Wild Gallant

206. “I shall endeavor to enliven morality with wit, and to temper wit with morality.” Who wrote this in connection with new morality?
A. Dryden
B. Alexander Pope.
C. Steele
D. Addison

Ans:- D. Addison

207. Which of the following did Milton write when his wife deserted him?
A. Areopagitica
B. On Divorce
C. On Freedom
D. History of Britain

Ans:- B. On Divorce

208. Which of the following works of Andrew Marvell has vindication of John Milton?
A. The Rehearsal Transposed
B. News Letters
C. Horation Ode.
D. To His Coy Mistress,

Ans:- A. The Rehearsal Transposed

209. The Restoration playwrights were known for the adaptation of the Elizabethan plays. Name the playwright who gave a happy ending to King Lear.
A. Thomas Otway
B. Nathaniel Lee
C. Nahum Tate
D. None of the above

Ans:- C. Nahum Tate

210. What is the subtitle Brown’s ‘Epidemica’ (1646)?
A. Urne Burial
B. Errors
C. Vulgar Urn
D. Vulgar Errors

Ans:- D. Vulgar Errors

211. Name the first daily newspaper that began in 1702.
A. The Examiner
B. The Jockey’s Intelligencer
C. The Daily Courant
D. The Chronicle

Ans:- C. The Daily Courant

212. Name the writer who wrote Christian Morals.
A. Sir Thomas Browne
B. Jeremy Taylor
C. Thomas Fuller
D. Thomas Hobbes

Ans:- A. Sir Thomas Browne

213. Which of the following is a book on politics?
A. The Worthies of England
B. Hydriotaphia
C. Holy Dying
D. Leviathan

Ans:- D. Leviathan

214. Who among the following is most popular for his historical books?
A. Jeremy Taylor
B. Thomas Fuller
C. Sir Thomas Browne
D. Thomas Hobbes

Ans:- B. Thomas Fuller

215. Dryden in the work of criticism makes a comparison between:
A. French and English Drama
B. Latin and English Drama
C. Elizabethan and Restoration Drama
D. French and Latin Drama

Ans:- A. French and English Drama

216. Who is the squire of Sir Hudibras in ‘Hudibas’?
A. Ralph
B. Don Quixote
C. Ronaldo
D. Sancho Panza

Ans:- A. Ralph

217. Who is the literary descendant of the great school of Jeremy Taylor and Thomas Fuller?
A. Samuel Pepys
B. John Dryden
C. John Tillotson
D. John Evelyn

Ans:- C. John Tillotson

218. Which of the following is a satire on Ignatius Loyola and Jesuits?
A. Devotions
B. Ignatius
C. Sermons
D. Ignatius His Conclave

Ans:- D. Ignatius His Conclave

219. One of the following is not the prose work of John Donne. Identify it.
A. Death’s Duel
B. A Nocturnal Upon S. Lucies
C. The Pseudo-Martyr
D. Ignatius His Conclave,

Ans:- B. A Nocturnal Upon S. Lucies

220. Which of the following works contains Bacon’s philosophy?
A. The History of Henry VII
B. The Advancement of Learning
C. The New Atlantis
D. Apophtheges

Ans:- D. Apophtheges

221. Regarding the poetry of which metaphysical poet did Coleridge comment the following? “….. nothing can be more fine, manly, and unaffected.”
A. Thomas Carew
B. George Herbert
C. Thomas Shadwell
D. John Donne

Ans:- B. George Herbert

222. Which treatise did Milton write against an order of parliament passing censorship on books?
A. Areopagitica
B. Comus
C. II Penseroso
D. L’Allegro

Ans:- A. Areopagitica

223. Who called Milton ‘the mighty-mouthed inventor of harmonies?
A. Dr. Johnson
B. T. S. Eliot
C. Alfred Tennyson
D. Mathew Arnold

Ans:- C. Alfred Tennyson

224. One of the greatest contemporaries of Francis Bacon whose last book ‘Ecclesiastical Polity’ was published in 1597, was
A. Middleton
B. Hooker
C. Thomas Dekker
D. Raleigh

Ans:- B. Hooker

225. Who wrote the famous poems-The Definition of Loveland ‘To His Coy Mistress?
A. John Donne
B. Abraham Cowley
C. Henry Vaughan
D. Andrew Marvell

Ans:- D. Andrew Marvell

226. Identify the writer who wrote the ‘Series of Characters’ (1614) from the point of view of the courtier which is epigrammatic and witty in nature.
A. Abraham Cowley
B. Thomas Overbury
C. Samuel Butler
D. John Earle

Ans:- B. Thomas Overbury

227. Which among the following writers has been called an opportunist for statements like ‘A mixture of a lie doth ever add pleasure’?
A. Francis Bacon
B. Dr. Johnson
C. Samuel Butler
D. George Herbert

Ans:- A. Francis Bacon

228. Out of the following plays of Marston which one foreshadows Shakespeare’s ‘The Tempest’?
A. Antonio’s Revenge
B. Antonio and Mellida
C. The Malcontent
D. The Dutch Courtesan

Ans:- C. The Malcontent

229. The Duchess marries in Webster’s ‘The Duchess of Malfi’ with
A. Antonio
B. Bassanio
C. Mortimer
D. Malvolio

Ans:- A. Antonio

230. In which of the following two parties was England divided during the Restoration era?
A. The Democrats and the Republicans
B. The Catholics and the Protestants
C. The Whigs and the Tories
D. The Conservatives and the Liberals

Ans:- C. The Whigs and the Tories

231. ‘Grace Abounding’ is the autobiography of
A. Abraham Cowley
B. John Bunyan
C. J. Collier
D. John Dryden

Ans:- B. John Bunyan

232. The Glorious Revolution that forced James-II to flee occurred in
A. 1688
B. 1689
C. 1690
D. 1691

Ans:- A. 1688

233. One of the following poems of George Herbert is considered as a predecessor of Bunyan’s ‘Pilgrim’s Progress. Identify that poem.
A. The Pilgrimage
B. The Altar
C. The Church Porch
D. The Gifts of God

Ans:- A. The Pilgrimage

234. One of the following poets argues that since everything in nature drinks, why shouldn’t we? He expresses this in these lines:
“Fill up the bowl, then fill it high
Fill all the glasses there for why
Should every creature drink but I?
Why, men of morals, tell me why?”
Identify the poet.
A. John Donne
B. Denham
C. Umar Khayyam
D. Abraham Cowley

Ans:- D. Abraham Cowley

235. Who said that sonnet in Milton’s hand became a trumpet?
A. Mathew Arnold
B. T.S. Eliot
C. William Wordsworth
D. S.T. Coleridge

Ans:- C. William Wordsworth

236. Religio Medici’ of Thomas Browne got immediate success and was translated into French, German, Latin, and Italian.
It was reprinted about eight times during the author’s lifetime. What is its theme of work?
A. Religion is not incompatible with science
B. The religion of a doctor
C. Doctors are not atheists
D. All the above.

Ans:- D. All the above.

237. When was Coverdale’s ‘Great Bible’ issued?
A. 1538
B. 1539
C. 1542
D. 1544

Ans:- B. 1539

238. During Queen Mary’s reign of personation, some protestants had fled to Geneva and translated the Holy Bible. What is this translation known as?
A. Calvinistic Bible
B. Bishop’s Bible
C. Geneva Bible
D. Vulgate

Ans:- C. Geneva Bible

239. Which of the following books is written in the form of a dialogue between Piscator (fisherman) and Venator (hunter)?
A. Izaak Walton’s ‘The Compleat Angler’
B. Thomas Fuller’s Worthies of England’
C. John Selden’s ‘Table Talk’
D. Clarendon’s ‘History of Rebellion’

Ans:- A. Izaak Walton’s ‘The Compleat Angler’

240. Who wrote ‘An Essay Concerning Human Understanding?
A. Bentham
B. John Locke
C. Hobbes
D. None of the above

Ans:- B. John Locke

241. The epithet ‘Augustan’ was first applied to Dryden by
A. John Bunyan
B. Alexander Pope
C. Charles Lamb
D. Dr. Johnson

Ans:- D. Dr. Johnson

242. The Age of Restoration’ is so-called because
A. James-II was restored to the English throne at that age
B. Charles-II was restored to the English throne at that age
C. The theatres were restored in that age
D. None of the above

Ans:- B. Charles-II was restored to the English throne at that age

243. Dryden’s ‘Essay of Dramatic Poesie’ had the background of criticizing English Literature by French diplomats. Identify that diplomat.
A. Samuel Sorbiere
B. Robert Denham
C. Thomas Sprat
D. Sidney Carton

Ans:- A. Samuel Sorbiere

244. Which literary group derived its philosophy from More’s ‘Principal Ethica’ which states “By far the most valuable things are the pleasure of human intercourse, and the enjoyment of beautiful objects, human progress”?
A. The Cavalier Poets
B. The University Wits
C. The Bloomsbury Group
D. None of the above

Ans:- C. The Bloomsbury Group

245. In which of the following works did Dr. Johnson extend the use of the term ‘Metaphysical’ to the school of poetry?
A. Life of Cowley
B. Life of Donne
C. Life of Milton
D. None of the above

Ans:- A. Life of Cowley

246. A Papist is a
A. Follower of the King
B. Follower of Pope
C. Protestant
D. Roman Catholic

Ans:- D. Roman Catholic

247. “Learn hence for ancient rule just esteem them.
To copy Nature is to copy”
What is the underlying spirit in the above lines?
A. Drawing inspiration from nature
B. Dislike for the ancients
C. Imitation of the ancient
D. None of the above.

Ans:- C. Imitation of the ancient

248. On which of the following was the neo-classical ideal founded?
A. Horace’s ‘Ars Poetica’
B. Plato’s ‘The Republic’
C. Machiavelli’s ‘The Prince’
D. Aristotle’s ‘Poetics’

Ans:- A. Horace’s ‘Ars Poetica’

249. “True wit is what oft was thought but never so well expressed.” Who has written this?
A. Sir Philip Sidney
B. John Milton
C. John Dryden
D. Alexander Pope

Ans:- D. Alexander Pope

250. The neo-classical writers were mainly concerned with
A. Love
B. Human nature
C. Aesthetic beauty
D. Art and Culture

Ans:- B. Human nature

251. Name the writer of the following heroic couplet :
“Stiff in opinion always in the wrong
Was everything by starts and nothing long.”
A. Abraham Cowley
B. Alexander Pope
C. John Dryden
D. John Milton

Ans:- C. John Dryden

252. Thomas Rhymer was a
A.Critic
B. Novelist
C. Poet
D. None of the above

Ans:- A.Critic

253. The theory that the neo-classical writers propounded is that
A. Man has to follow a natural hierarchy
B. Man is a limited being
C. The feeling of human pride must be suppressed
D. All the above

Ans:- D. All the above

254. “Those rules of old discovered not devised
Are Nature still, but Nature methodized.”
Which rules does Alexander Pope refer to here?
A. The rules of Charles-II
B. The rules of the restoration period.
C. Both ‘A’ and ‘B’
D. The literary rules of the ancient authors

Ans:- D. The literary rules of the ancient authors

255. One of the following is a significant contribution of the neo-classical age. Identify it.
A. Heroic couplet
B. Satire
C. Both ‘A’ and ‘B’
D. Sonnet

Ans:- C. Both ‘A’ and ‘B’

256. Who created the characters-Sir Joseph Wittol and his friend Captain Bluff?
A. William Congreve
B. William Wycherley
C. Thomas Shadwood
D. John Dryden

Ans:- A. William Congreve

257. Match the following:
A. Comedy of Humour 1. William Congreve
B. Comedy of Manners 2. William Shakespeare
C. Restoration Comedy 3. Oliver Goldsmith
D. Sentimental Comedy 4. Ben Jonson

Ans:- B. Comedy of Manners 2. William Shakespeare

258. Which of the following is correctly matched :
A. The Life and Death 1. John Bunyan of Mr. Badman
B. Moll Flanders 2. Richard Steele
C. The Tatler 3. Daniel Defoe
D. The Vision of Mirza 4. Jonathan Swift

Ans:- A. The Life and Death 1. John Bunyan of Mr. Badman

259. A manuscript paper that was the first periodical in Europe (Venice) was
A. Gazette
B. The Spectator
C. The Tatler
D. The Europe Chronicle

Ans:- A. Gazette

260. ‘Burlesque’, ‘Parody’ and ‘Travesty’. What is common among these three forms. These terms:
A. commonly occur in novel alone
B. are the literary forms originated by a common writer
C. are various forms of satire.
D. commonly occur in drama alone

Ans:- C. are various forms of satire.

Share with:

Free Online Learning Platform where you can Learn English Grammar, Spoken English, Application writing, Letter writing, Essay writing, English Literature MCQ.

Leave a Comment