Renaissance Period

Renaissance Period Objective Questions:- The Renaissance Period (Sixteen-century literature) is also called the Elizabethan Period or the age of Shakespeare in English Literature. The Renaissance period MCQ PDF questions and Answers are published according to the new study syllabus for 2021-22. Check English Literature Multiple Choice Questions and Answers on Renaissance Music Period (1500-1600).

Renaissance Period Objective Questions

1. The Renaissance Period started in:
A. 15th century
B. 16th century
C. 17th century
D. None of these

Ans:- B. 16th century

2. In English literature, the period from 1500 to 1600 is called the period of:
A. The Renaissance Period
B. The Puritan Age
C. The Restoration Period
D. None of these

Ans:- A. The Renaissance Period

3. Which period is also called the Elizabethan Period or the Age of Shakespeare?
A. The Restoration Period
B. The Age of Johnson
C. The Renaissance Period
D. None of these

Ans:- C. The Renaissance Period

4. Renaissance means:
A. revival, rebirth
B. new spirit
C. both A and B
D. None of these

Ans:- C. both A and B

5. The Period followed by the Middle Ages in Europe was:
A. The Restoration Period
B. The Age of Johnson
C. The Renaissance Period
D. None of these

Ans:- C. The Renaissance Period

6. When the world was reborn in many ways?
A. 1100-1500
B. 1500-1600
C. 1600-1700
D. None of these

Ans:- B. 1500-1600

7. The Renaissance first began in:
A. France
B. Spain
C. Italy
D. None of these

Ans:- C. Italy

8. In which field did the Renaissance begin in Italy?
A. Art
B. Architecture
C. Both A and B
D. None of these

Ans:- C. Both A and B

9. The Renaissance began in Italy in which century?
A. 15th century
B. 16th century
C. 17th century
D. None of these

Ans:- A. 15th century

10. The country which became the most powerful nation in Europe in the late sixteenth century is:
A. France
B. Italy
C. England
D. None of these

Ans:- C. England

11. In Contrast to Middle Ages, what changes occurred during Renaissance Period?
A. New worlds were discovered
B. New ways of seeing and thinking developed
C. Both A and B
D. None of these
Answer: c

Ans:- C. Both A and B

12. When was the fall of Constantinople occurred by the invasion of the Turks?
A. 1452 A.D
B. 1453 A.D
C. 1454 A.D
D. None of these

Ans:- B. 1453 A.D

Chief Characteristics in Renaissance Period

13. Who himself made the head of the Church of England?
A. King Henry VI
B. King Henry VIII
C. King Henry VII
D. None of these

Ans:- B. King Henry VIII

14. Where did King Henry VIII cut all contact with the Catholic Church and the Pope?
A. In Rome
B. In Italy
C. In France
D. None of these

Ans:- A. In Rome

15. A reaction against the Catholic Church in many parts of Europe, which movement became more and more important?
A. Revival of Learning
B. Protestantism
C. None
D. None of these

Ans:- B. Protestantism

16. At that time, who was closest to God?
A. King or queen
B. Mankind
C. Both a and b
D. None of these

Ans:- A. King or queen

17. ” Who brought church and state together during (1529-1539)?
A. Charles I
B. King Henry VIII
C. King Henry VI
D. None of these

Ans:- B. King Henry VIII

18. Emphasis on Humanism(man’s concern with himself as an object of contemplation) was the chief characteristic of which period?
A. The Renaissance Period
B. The Puritan Age
C. The Restoration Period
D. None of these

Ans:- A. The Renaissance Period

19. The movement of Humanism was started in:
A. Germany
B. France
C. Italy
D. None of these

Ans:- C. Italy

20. Who started the Humanism movement in the 14th century?
A. Dante
B. Petrarch, Boccaccio
C. Both A and B
D. None of these

Ans:- C. Both A and B

21. The first Englishman who wrote under the influence of Greek studies was:
A. Dr. Faustus
B. Sir Thomas More
C. Spenser
D. None of these

Ans:- B. Sir Thomas More

22. “Utopia”, written in Latin is the literary work of:
A. Shakespeare
B. Bin Johnson
C. Sir Thomas More
D. None of these

Ans:- C. Sir Thomas More

23. The Literary personality, who accepted and advocated the critical rules of the ancient Greeks was:
A. Sir Philip Sidney
B. Sir Thomas More
C. William Shakespeare
D. None of these

Ans:- A. Sir Philip Sidney

24. “Defence of Poesie”, is the literary work of:
A. Spenser
B. Sir Philip Sidney
C. William Shakespeare
D. None of these

Ans:- B. Sir Philip Sidney

25. Which was the second important aspect of Humanism?
A. Discovery of the external universe
B. Man’s concern with himself as an object of contemplation
C. Both A and B
D. None of these

Ans:- A. Discovery of the external universe

26. A new literary form in the Renaissance Period “the Essay”, was used successfully by:
A. Russell
B. Bacon
C. Shakespeare
D. None of these

Ans:- B. Bacon

27. In Drama who probed down into deep recesses of the human passion in the Sixteenth century?
A. Shakespeare
B. Johnathan swift
C. Christopher Marlowe
D. None of these

Ans:- C. Christopher Marlowe

28. The author of “Euphues”, in prose writing during the Renaissance Period was
A. Spenser
B. John Lyly
C. Sidney
D. None of these

Ans:- B. John Lyly

29. Who wrote his “Arcadia”, in the form of fiction in prose writing in the Renaissance Period?
A. Sir Phillip Sidney
B. John Lyly
C. William Shakespeare
D. None of these

Ans:- A. Sir Phillip Sidney

30. The literary work of Spenser in prose writing in the Renaissance Period was:
A. Arcadia
B. Dr. Faustus
C. Faerie Queene
D. None of these

Ans:- C. Faerie Queene

Revival of Learning in Renaissance Period:

31. The period which prompted the Revival of Learning is:
A. The Age of Pope
B. The Restoration Period
C. The Renaissance Period
D. None of these

Ans:- C. The Renaissance Period

32. The essence of the movement, The Revival of Learning was:
A. “man discovered himself”
B. “man discovered himself and the universe”
C. “discovery of the universe”
D. None of these

Ans:- B. “man discovered himself and the universe”

33. Along with the ______, new discoveries took place in several other fields.
A. Revival of Learning
B. flood of Greek literature
C. new art
D. None of these

Ans:- A. Revival of Learning

34. Who circumnavigated the earth?
A. Columbus
B. Vasco da Gama
C. Copernicus
D. None of these

Ans:- B. Vasco da Gama

35. America was discovered by:
A. Columbus
B. Vasco da Gama
C. Copernicus
D. None of these

Ans:- A. Columbus

36. The discovery of the solar system was made by:
A. Copernicus
B. Galileo
C. Columbus
D. None of these

Ans:- A. Copernicus

37. During the Revival of Learning, what changes took place in Europe?
A. Book were printed
B. philosophy, science, and arts were systematised
C. All of the above
D. None of these

Ans:- C. All of the above

38. What was the new spirit, which awoke in Europe with the Revival of Learning?
A. Revealed a new world of poetry and philosophy
B. Truth only was an authority
C. Both A and B
D. None of these

Ans:- C. Both A and B

Share with:

Free Online Learning Platform where you can Learn English Grammar, Spoken English, Application writing, Letter writing, Essay writing, English Literature MCQ.

Leave a Comment